Regizorul Michael Mann si actorii Jamie Fox si Colin Farell fac o echipa de exceptie in "Miami Vice". Bazat pe serialul din 1984, cu Don Johnson si Philip Michael Thomas in rolurile principale, "Miami Vice" revine sub bagheta lui Michael Mann, celeb

Regizorul Michael Mann si actorii Jamie Fox si Colin Farell fac o echipa de exceptie in "Miami Vice". Bazat pe serialul din 1984, cu Don Johnson si Philip Michael Thomas in rolurile principale, "Miami Vice" revine sub bagheta lui Michael Mann, celebrul regizor, creatorul seriei care a rulat cu succes la televiziune 5 sezoane (1984-1989).
Ricardo Tubbs (Jamie Foxx) este un tip abil, spontan, istet iar Sonny Crockett (Colin Farrell) este un tip carismatic, dispus sa flirteze, desi la prima vedere metodele lui sunt putin neortodoxe.
In urma unei scurgeri de informatii, FBI cere ajutorul autoritatilor din Miami, despre care stiau cu siguranta ca nu fac parte din grupul politistilor corupti si nu au nici o legatura cu moartea agentilor federali. Astfel intra in joc detectivii Sonny si Rico, care atrasi de misterul cazului, au de-a face cu criminalii din asa-numita fratie Aryan si cu o retea de traficanti bine pusa la punct.
Lucrurile se schimba atunci cand, in timpul investigatiei, Sonny, agent sub acoperire, se infiltreaza in grupul furnizorilor de droguri din Florida de Sud si o intalneste pe Isabella, o frumoasa chinezoaica, pe care vrea sa o tina departe de lumea sotului ei. Isabella (Gong Li) este sotia unuia dintre cei mai mari traficanti de droguri si arme. Rico se infiltreaza si el in randurile organizatiei criminale pentru a ajuta la solutionarea cazului urmarind, intre timp, sa o protejeze cat mai mult pe prietena sa, Trudy (Naomie Harris).
Sub noua identitate, cei doi politisti transporta acum droguri in Florida, incercand astfel sa-i identifice pe asasinii agentilor si sa anihileze noua lume interlopa din Miami. In timpul misiunii lor, ei se vor afla de nenumarate ori fie de-o parte, fie de alta a legii. Lucrurile scapa usor de sub control si nimeni nu mai stie ce rol are si pe cine trebuie de fapt sa protejeze.

Transpunerea pe marele ecran, un vis al regizorului

"Atractia si ritmul" sunt motivele revenirii la Miami Vice, explica Michael Mann, regizorul care a revolutionat televiziunea la mijlocul anilor '80, cu serialul Miami Vice, realizat dupa scenariul lui Anthony Yerkovich.
"Pentru mine atractia principala a fost ideea de a lucra sub acoperire, de a experimenta ceea ce ti se poate intampla in acest caz. Cand am citit pentru prima data scenariul lui Tony Yerkovich, instinctul mi-a dictat sa fac un film pentru marile ecrane. Dar NBC cumparase deja drepturile pentru un serial de televiziune", povesteste Mann.
Dupa trei decenii, timp in care Mann a explorat limita dinamica si nedefinita dintre criminali si oamenii care se afla de parte a legii, cu productii care au facut recorduri de vanzari, precum "Manhunter", "Heat", "The Insider" si "Collateral", film care i-a adus lui Foxx o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar, "Miami Vice" elibereaza tot ceea ce este matur, periculos si fermecator in legatura cu lucrul sub acoperire... mai ales cand Crockett si Tubbs ajung acolo unde insignele nu mai au nicio semnificatie, explica Mann adaugand ca ratingul restrictiv - filmul este interzis copiilor sub 14 ani - ii permite sa dezvaluie anumite aspecte pe care televiziunea le facea practic imposibile de difuzat.
"Mereu am avut niste restrictii autoimpuse din cauza ca faceam un serial de televiziune. Exista insa, o adevarata viata senzuala acolo - pentru Crockett si Isabella, pentru Tubbs si Trudy", spune Mann.
Credibilitatea filmului vine chiar din numele orasului in care lucrurile nu sunt niciodata ceea ce par a fi. Miami este considerat de multi ca fiind "nu extremitatea sudica a Statelor Unite, ci extremitatea nordica a Americii de Sud - o capitala a banilor lichizi", precizeaza cinemagia.ro, citandu-l pe regizor.

Alegerea actorilor, un test de rezistenta

Optiunea lui Mann pentru Jamie Foxx in rolul Ricardo Tubbs este explicata de o legatura puternica intre actor si regizor, stabilita pe parcursul a multor ani. Miami Vice este a treia colaborare intre cei doi, dupa filmele Ali in 2001 si Collateral in 2004.
"Jamie este un geniu in folosirea gesticii ca mijloc de a se adapta in mod spontan momentului si personajului. Cunoaste comportamentul pe care trebuie sa-l aiba Tubbs si il aplica tot timpul", afirma Mann.
Pentru acest rol, Foxx s-a antrenat cu politisti care lucreaza sub acoperire. A incalca linia dintre meseria pe care o ai si lumea interlopa este "ca si cum ai fi casatorit, dar ai avea o relatie extraconjugala", spune Foxx.
Nici lui Colin Farell nu i-a fost greu sa-si cunoasca personajul. Crockett i s-a parut un tip bun, irlandezul acordand foarte mult timp documentarii asupra personajului sau.
"Colin este foarte curajos si se adapteaza foarte usor rolului. Este lipsit de frica si aceasta il face sa mearga acolo unde merge si personajul lui", spune Mann, adaugand ca nu se poate face o comparatie intre Don Johnson si Farell. "Farrell aduce un personaj complet nou cu numele Sonny Crockett. Nimeni nu poate contesta meritele lui Don Johnson, insa acum este vorba pur si simplu despre o alta latura a personajului".
Chiar si Jamie Foxx a fost impresionat de talentul colegului sau de platou.
"Miami Vice este sansa lui de a-i face pe spectatori sa-l asocieze cu adevaratul Crockett. Colin are un aspect de macho, are simtul umorului, dar si multa seriozitate. Cand face ceva, ai mereu senzatia ca este foarte real".

Antrenamente cu specialisti

Regizorul Michael Mann a luat masurile necesare pentru ca protagonistii filmului sa treaca linia dintre justitie si razbunare cu succes. Pentru aceasta, el a initiat un program de pregatire fizica, mentala si de cunoastere a armamentului. Pentru a se transforma in detectivii de elita Sonny Crockett si Ricardo Tubbs, Farrell si Foxx s-au antrenat timp de trei luni in Miami. Din fericire, ambii actori au fost obisnuiti cu programele de antrenament. Farrell a urmat antrenamente intensive pentru "SWAT" si "The Recruit" (Recrutul) iar Foxx a trecut prin experiente similare pentru "Jarhead" si "Stealth", astfel ca cei doi erau pregatiti pentru provocarile aparute pe parcursul filmarilor.
Colin si Jamie au fost chiar "victimele" unor agenti federali alaturi de care au trecut prin diverse scenarii. In timpul unui astfel de antrenament, Colin Farrell a fost insotit de agenti sub acoperire in ceea ce el credea a fi o tranzactie adevarata cu droguri. Actorului i s-a explicat ca tot ceea ce era periculos se petrecuse deja si a fost asigurat ca nu urma sa pateasca nimic, precizeaza cinemagia.ro.
Pentru a-si transpune visul pe marele ecran, Mann s-a ocupat in cel mai mic detaliu incepand de la camere, aparatura pana la locatii. Filmarile principale au fost facute in Florida la Miami si Key West, cu deplasari in Paraguay, Republica Dominicana, Uruguay si Brazilia. "Exista lucruri pe care nu le poti reproduce artificial. Oricat de buna ar fi echipa noastra, nu poti reda in totalitate atmosfera unui anumit cartier. Spectatorii isi vor da seama ca locul nu este cel real", spune Mann.
Mann este tipul de regizor care nu se teme sa ia camerele de filmat de pe uscat si sa le puna sa mearga in mijlocul oceanului la viteze de peste 100 km/h, fara sa-si puna cea mai mica problema ca ar putea da gres.

Miami Vice
CinemaPRO si Hollywood Multiplex
Actiune, crima, drama, 2006
Regia: Michael Mann
In rolurile principale: Colin Farrell, Jamie Foxx
Durata 134 minute
Premiera in Romania 4.08.2006
Produs de Universal Pictures
Distribuit in Romania de Ro Image 2000


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.