Cu o suta de ani in urma - era prin iunie 1906 - Vladimir Nabokov, viitorul autor al romanului-soc Lolita, pe atunci un baietel de 7 ani, prindea pentru prima oara un splendid fluture, eveniment care, evocat expres in amintirile sale, publicate in 19
Cu o suta de ani in urma - era prin iunie 1906 - Vladimir Nabokov, viitorul autor al romanului-soc Lolita, pe atunci un baietel de 7 ani, prindea pentru prima oara un splendid fluture, eveniment care, evocat expres in amintirile sale, publicate in 1951, sub titlul Conclusive Evidence, si reeditate in 1966, cu titlul schimbat, Speak, Memory, avea sa joace un rol de mare importanta in viata sa ulterioara. "Placerile mele sunt dintre cele mai intense care ii sunt date unui om sa le cunoasca: scrisul si vanatoarea de fluturi", spunea el la un moment dat, rezumandu-si reperele fundamentale ce i-au calauzit intreaga existenta.
Fascinatia resimtita fata de cromatica delicata a aripelor gingaselor insecte se datoreaza, probabil, sensibilitatii sale deosebite, care a imbracat forma "sinesteziei", un apetit senzorial mult mai puternic decat cel al unui om obisnuit, ceea ce i-a slujit enorm si in calitatea sa de scriitor, facandu-l sa asocieze literele unor anumite culori, mai mult, sa le simta colorate. In romanul sau Bend Sinister, personajul principal, Krug, afirma, de pilda, ca percepe cuvantul "fidelitate" sub forma unei furculite de aur stralucind in soare. si alte personaje din scrierile sale au un asemenea apetit senzorial neobisnuit. Absolut remarcabil, si cea care avea sa ii devina sotie manifesta o astfel de forma de sensibilitate exacerbata, ca si fiul lor, de altfel, in unele cazuri acesta asociind literele cu o combinatie coloristica reprezentand un mixaj al viziunii cromatice a fiecaruia din parintii sai, "ca si cum genele ce i-au fost transmise ar fi pictat o acuarela!".
Micutul Vladimir, indragostit de fluturi inca din frageda copilarie, se nascuse in ultimul an al secolului XIX, intr-o familie instarita, cu radacini aristocratice, din Sankt Petersburg. Tatal sau, Vladimir Dmitrievici Nabokov, era un om politic cu vederi liberale, care profesa avocatura, avand si un remarcabil talent de jurnalist. In casa, pe langa rusa, se vorbea curent engleza (tatal era anglofil), viitorul scriitor fiind bilingv de cand a inceput sa vorbeasca, iar de la varsta de cinci ani a invatat si franceza. Mai tarziu, aceste abilitati lingvistice aveau sa ii fie de imens ajutor, cand, datorita imprejurarilor, din rusa a trecut sa scrie direct in engleza.
Dupa prima etapa - cea din februarie 1917 - a Revolutiei ruse, familia a parasit Sankt Petersburgul si s-a stabilit in Crimeea, la mosia unui prieten, unde a ramas timp de un an si jumatate, infrangerea albilor silind-o sa ia calea exilului, in Europa Occidentala. O vreme, Vladimir Vladimirovici a trait in Anglia, impreuna cu parintii, inscriindu-se la un colegiu din Cambridge, unde a studiat limbile slave si cele romanice. Intre timp, familia s-a mutat la Berlin, aici Nabokov incepand sa se bucure de o anumita reputatie in randurile emigrantilor rusi ca romancier si poet, sub pseudonimul Vladimir Sirin.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.