Anul acesta se implinesc 120 de ani de la nasterea pictorului Rudolf Schweitzer-Cumpana, unul dintre artistii cu mare priza la publicul colectionar de arta. Nu este de mirare ca, odata cu infiintarea Fundatiei "Rudolf Schweitzer-Cumpana", in 1996, co
Anul acesta se implinesc 120 de ani de la nasterea pictorului Rudolf Schweitzer-Cumpana, unul dintre artistii cu mare priza la publicul colectionar de arta. Nu este de mirare ca, odata cu infiintarea Fundatiei "Rudolf Schweitzer-Cumpana", in 1996, condusa de dr. Zoe Apostolache- Stoicescu, cea care a promovat asiduu opera maestrului nascut la Pitesti, Arges, cota acestuia a inregistrat cresteri considerabile, la casele de licitatie bucurestene.
In programul manifestarilor dedicate, in acest an, comemorarii artistului (1886-1975), alaturi de expozitia omagiala de la Muzeul de Arta din Galati - ce detine 25 de lucrari donate de catre artist, inaugurarea, in luna mai, a Galeriei de arta din Pitesti, care-i poarta numele, cu intreaga suita de actiuni desfasurate ce acel prilej, si relatata in paginile cotidianului nostru, precum si a expozitiei Schweitzer-Cumpana de la Muzeul de Arta al Banatului, simpozionul si expozitia de la Muzeul Municipiului Bucuresti, din luna iunie, a avut un ecou deosebit. Atat prin prezentarea lucrarilor, adevarate capodopere, din patrimoniul Muzeului Municipiului, cat si prin comunicarile sustinute de catre invitati - critici de arta, pictori - elevi ai lui Cumpana -, dar si prin calitatea si numarul participantilor la sarbatoare.
Prezenta pictoritei Liana Saxone Horodi, venita din Israel pentru a-si omagia magistrul, a atras nume importante ale breslei, precum Marin Gherasim, pictorul si actorul Stefan Sileanu, pictorul Ion Salisteanu.
In luna septembrie, Fundatia Schweitzer-Cumpana va organiza, de asemenea, o expozitie cu lucrarile pictorului la Muzeul de Arta din Piatra Neamt si la Muzeul de Arta din cetatea Baniei, iar in decembrie o expozitie comemorativa la Muzeul National de Arta Cotroceni.
Tot in scopul promovarii operei pictorului pitestean in lume se vor acorda bursele "Rudolf Schweitzer-Cumpana"celor mai merituosi studenti de la Universitatea de Arta din Berlin, unde a studiat si artistul. In acest an, cel de-al treilea, bursele vor reveni studentelor Erika Knodel si Sandra Lange, care, pe parcursul celor trei saptamani in Romania, vor lucra in atelierul din Bucuresti al maestrului, vor vizita Galeria de Arta din Pitesti, vor face deplasari pentru documentare in alte muzee din tara. Primaria sectorului 2 va organiza o miniexpozitie cu lucrarile tinerelor bursiere, realizate in Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.