La primul cutremur, Biserica Udricani, construita in 1735, ar putea sa cada. In cladirile sale, aflate in curs de retrocedare, vor functiona din nou asezaminte de binefacere, ca pana in 1954. Biserica Udricani din Capitala este foarte aproape d

La primul cutremur,
Biserica Udricani, construita in 1735, ar putea sa cada. In cladirile sale, aflate in curs de retrocedare, vor functiona din nou asezaminte de binefacere, ca pana in 1954.

Biserica Udricani din Capitala este foarte aproape de locul pe care se ridica faimoasa Biserica Sfanta Vineri, demolata pe vremea de trista amintire. La Udricani, ctitorie de la 1735, a clucerului Udrecani, pe vremea lui Ion Ghica Voda, este acum santier de restaurare. Daca nu se fac urgent consolidarile, primul cutremur serios ar putea-o darama. In 2005, Patriarhia l-a desemnat pe preotul Constantin Patuleanu sa se ocupe de acestea. Chiar daca preda si la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova, aceasta nu-l impiedica sa faca toate demersurile pe la toate forurile competente pentru a salva biserica si asezamintele Udricani de la distrugere. Si lucrurile au inceput sa se miste. A trimis scrisori la Ministerul Culturii si are promisiune de la Razvan Theodorescu, care este legat sufleteste de acest locas, ca va sensibiliza autoritatile.

TRECUT. Din scrisorile lui Ion Ghica catre Vasile Alecsandri avem informatii ca la Udricani nu era doar o bisericuta de mahala, ci un adevarat centru de educare si formare. Locuitorii din zona isi trimiteau copiii la dascalul Chiosea, de la Udricani, ""ca sa nu strengareasca pe ulita... sa tina ison cantaretilor din strana, sa citeasca apostolul, sa zica Tatal nostru si Crezul"". La Scoala de la Udricani au invatat carte logofatul Greceanu, boierii Vacaresti, Anton Pann, Petrache Nanescu, Nicolae Alexandrescu, Paris Momuleanu, Marin Serghescu si mai tarziu Petre Ispirescu. Pe langa biserica, au activat Asezamintele Udricani, ce cuprindeau: Azilul de batrani, Scoala Romaneasca, scoala de Caligrafie, iar mai apoi Institutul de Binefacere ""Protopopul Teodor Iconomu"", construit pe terenul bisericii in anul 1877.

SCHELE. Monumentul de la 1735 isi asteapta ""vindecarea""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.