Lacurile sarate de la Turda, Cojocna, Someseni, Sovata sau Ocna Sibiului sunt cele mai solicitate stranduri aproape naturale din Ardeal. Aproape naturale, pentru ca au luat nastere in minele de suprafata, exploatate intensiv de romani, austrieci, ung
Lacurile sarate de la Turda, Cojocna, Someseni, Sovata sau Ocna Sibiului sunt cele mai solicitate stranduri aproape naturale din Ardeal. Aproape naturale, pentru ca au luat nastere in minele de suprafata, exploatate intensiv de romani, austrieci, unguri si romani, umplute apoi cu apa din precipitatii. Afluxul de turisti spre lacurile sarate, in timpul verii, se explica prin sustinerea la suprafata fara eforturi, calitatea medicinala a apelor si apropierea de orase. Comunitatea locala a preluat lacul de la Cojocna, format la doar 25 de km de Cluj. Ochiul de apa a fost vreme indelungata administrat de fostul Oficiu Judetean de Turism. Cladirea noua ridicata pentru tratament nu a fost niciodata folosita, baza balneara fiind disputata cu Consiliul Local, care a primit-o inapoi anul trecut, prin justitie. Din lipsa de fonduri, toate amenajarile de lemn de pe marginea bazinelor se afla la limita acreditarii. S-au obtinut recent fonduri externe insemnate, de cateva milioane euro, pentru reabilitarea statiunilor cu ape sarate. Sarea a dus la cresterea importantei unor localitati care, ulterior inchiderii minelor, au scazut ca pondere. Cojocna a dat numele judetului pentru o perioada de timp, la fel cum comuna Sic a fost o importanta asezare in Evul Mediu.
Unul din cele mai mari lacuri sarate din Transilvania s-a format la Turda, unde a fost identificat cel mai mare zacamant de sare, cu o puritate de 99 la suta. In afara amenajarii turistice, care include si singura gradina zoologica din judet, sunt mai multe balti cu apa, in care localnicii se trateaza singuri de reumatism. Abandonata de romani dupa retragerea aureliana, exploatarea a fost reluata intensiv in Evul Mediu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.