Luand nota de frecventa cu care se repeta perioadele de criza, accentuate de lipsa de continuitate si coerenta la nivelul ANT, patronatele din industria turismului solicita ca identificarea si selectarea persoanei care va conduce aceasta institutie s

Luand nota de frecventa cu care se repeta perioadele de criza, accentuate de lipsa de continuitate si coerenta la nivelul ANT, patronatele din industria turismului solicita ca identificarea si selectarea persoanei care va conduce aceasta institutie sa fie facuta numai cu consultarea si acordul asociatiilor nationale profesional-patronale din turism, pe criterii de expertiza dovedita in turism si de verticalitate morala.

Asociatia Nationala a Organizatorilor Profesionisti de Conferinte si Expozitii (RCB), Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Asociatia Nationala de Turism Rural si Ecologic (ANTREC) si Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania (OPTBR) cer stoparea simplelor treceri vremelnice pe la conducerea institutiei de resort, la randul ei preschimbata pe rand in minister, in departament, oficiu, autoritate etc. "Instabilitatea generata fragmenteaza orice demersuri si orice fundament al dezvoltarii si credibilitatii
Romaniei ca destinatie pentru circulatia turistica, pentru investitiile si afacerile de profil", se arata in comunicatul de presa. Reprezentantii patronatelor din turism considera utila o consultare a comunitatii de afaceri in selectarea persoanei care va ocupa pozitia manageriala a Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), pentru a diminua riscurile unei contestari ulterioare a acestei persoane de catre mediul de afaceri.

Trecerea ANT in subordinea directa a Primului Ministru
In comunicat se specifica necesitatea scoaterii turismului de sub influenta politica si pastrarea lui in zona de competenta a unei entitati guvernamentale tehnocrate, cu o solida componenta profesionala, cu mai mare consistenta si o capacitate sporita de decizie, de analiza si sinteza a informatiilor furnizate de piata. Institutia guvernamentala de resort si persoana care asigura conducerea acesteia trebuie sa aiba un nivel de reprezentare corespunzator caracteristicilor turismului ca ramura deosebit de complexa sectorial. Presiunile iminentei integrari europene si starea actuala a turismului, conform datelor furnizate de ANT, impun revenirea la organizarea acestei institutii ca Minister al Turismului sau trecerea Autoritatii Nationale pentru Turism in subordinea directa a Primului Ministru.
Daca turismul va fi privit ca o componenta esentiala a economiei nationale si ca o industrie complexa si cu multiple corelatii, si nu doar din prisma unei vacante, atunci Romania va avea acces profesional pe pietele europene si in topul destinatiilor mondiale. Potrivit practicii majoritatii destinatiilor europene, entitatea guvernamentala de resort, cu consultarea si sprijinul unitar al comunitatii de afaceri din turism ar dobandi eficienta atat in conturarea brandului de tara si in promovarea acestuia, cat si in solutionarea optima a cadrului logic de dezvoltare a investitiilor, a infrastructurii dedicate, a serviciilor si, in special, a formarii resurselor umane.
In masura in care procesul de reforma a turismului romanesc va fi gestionat de o asemenea entitate creata pe premise legate exclusiv de competentele si expertiza profesionala, rolul acesteia va fi hotarator si in preluarea unor presiuni inerente procesului de pregatire a integrarii europene.

Viitorul industriei turismului depinde de vointa politica
In contextul actual al reconfigurarii componentei structurilor de conducere ale statului, viitorul industriei turismului din Romania depinde de determinarea unei reale vointe politice si a unui nivel major de implicare comuna a autoritatilor si a mediului de afaceri de a pastra si sustine turismul ca ramura prioritara a economiei nationale, prin masuri concrete.
Exemple in acest sens pot fi: crearea si actualizarea cadrului pentru reconversia profesionala catre ocupatii din sfera industriei ospitalitatii a adultilor proveniti din domenii a caror cautare va scadea odata cu aderarea la UE, asistenta acordata definirii proiectelor private de investitii prin corelarea acestora cu elementele conceptuale ale zonei in care sunt promovate, definirea cadrului legal privind activitatile de dezvoltare, cercetare, promovare la nivel regional/zonal prin implicarea activa a autoritatilor si mediului de afaceri local sau descentralizarea unor procese ce nu-si dovedesc eficienta la nivel central privind dezvoltarea unor proiecte ce pot determina finantari comunitare.
In incheiere se precizeaza ca "intr-un context deloc confortabil din punct de vedere politic, toate aspectele economice ar trebui analizate pragmatic, iar solutiile imaginate sa tina cont de nevoile pe termen lung ale acestei tari, si nu de dorinta de impartire a sferelor de influenta asupra unui domeniu sau altul, nici de abilitatile de negociatori ale unora sau de interesele de grup ale altora. Politica trebuie sa urmeze principiile economice si profesionale, si nu invers, iar in turism, ca si in altele, asteptam de prea multa vreme normalitatea".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.