Romanul lui Nikos Kazantzakis, "Zorba Grecul" este cu siguranta unul dintre cele mai cunoscute din intreaga literatura universala, fara doar si poate si datorita ecranizarii de care a beneficiat, cu Anthony Quinn in rolul titular (realizat in 1964 de
Romanul lui Nikos Kazantzakis, "Zorba Grecul" este cu siguranta unul dintre cele mai cunoscute din intreaga literatura universala, fara doar si poate si datorita ecranizarii de care a beneficiat, cu Anthony Quinn in rolul titular (realizat in 1964 de Mihalis Kakoyannis si premiat cu trei premii Oscar). De-a lungul vremii, volumul a beneficiat de numeroase editari si traduceri (inclusiv in Romania), insa Humanitas anunta o noua editare, aparuta in Colectia "Raftul Denisei", si care este singura traducere integrala din greaca (realizata de Elena Lazar). Pentru tanarul narator intelectual, intalnirea cu Zorbas, intr-o dimineata cetoasa, pe tarmul Greciei continentale, se dovedeste providentiala: calauzit de noul sau prieten, acesta descopera atat frumusetea aspra a unei umanitati atemporale, cat si raspunsul la intrebarile metafizice care-l condamnau la inactiune. Asemenea lui Falstaff sau lui Sancho Panza, Zorbas ii ofera o noua cheie a intelegerii lumii. Datorita lui, naratorul indrazneste sa caute dragostea; alaturi de el, asista neputincios la spectacolul violentei si al mortii.
Nascut in 1885 la Heraklion (actuala capitala a Cretei), romancier dramaturgul si poetul grec Nikos Kazantzakis a studiat Dreptul mai intai la Atena, apoi la Paris. De-a lungul numeroaselor calatorii in intreaga lume, s-a aratat atras de diversele forme pe care le poate avea religia (de la Iisus, la Buddha, la Lenin si apoi din nou la Hristos) si de filosofia asiatica. In plan beletristic, celebritatea la nivel mondial i-au adus-o romanele "Alexis Zorba" (1947) si "Hristos rastignit a doua oara" (1955), aparute mai intai in versiune franceza. A murit la spitalul universitar din Freiburg (Germania), in 1957. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.