Sosurile de curry, consumate din cand in cand, pot imbunatati capacitatea de functionare a creierului si preveni aparitia maladiei Alzheimer, este concluzia unui studiu publicat in revista New Scientist, informeaza sky.com. La studiul realizat de o e
Sosurile de curry, consumate din cand in cand, pot imbunatati capacitatea de functionare a creierului si preveni aparitia maladiei Alzheimer, este concluzia unui studiu publicat in revista New Scientist, informeaza sky.com. La studiul realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Singapore, au participat 1010 persoane de origine asiatica, sanatoase, cu varste cuprinse intre 60 si 93 de ani.
Capacitatea de functionare a creierelor lor a fost comparata prin intermediul unui test standard numit Mini Mental State Examination (MMSE) (Mini-test al starii mintale). Participantii la acest studiu, care au mancat curry cel putin o data in ultimele sase luni sau cel putin o data in ultima luna, au indicat o mai buna functionare a creierului fata de cei care nu au mancat niciodata sau foarte rar acest tip de sos. Profesorul Tze-Pin Ng, coordonatorul echipei de cercetatori, a declarat: "Este remarcabil pentru ca se pare ca este destul ca oamenii sa consume curry doar din cand in cand pentru ca performante cognitive imbunatatite sa poata fi remarcate". Tze-Pin Ng este de parere ca responsabil pentru aceste efecte benefice este curcuminul (sau curcuma), un pigment chimic al mirodeniei turmenic din sosurile de curry. Turmenicul este extras din radacina plantei Curcuma longa, din aceeasi familie cu ghimbirul, care poate fi gasita in stare salbatica in muntii Himalaya. Mirodenia este utilizata la prepararea multor feluri de mancare indiene si ca agent colorant in mancarurile vestice. Curcuminul are efecte antioxidante, anti-inflamatorii si anticancerigene, conform unor studii realizate anterior, dar cercetatorii inca mai studiaza calitatile acestui pigment. Tze-Pin Ng a indicat faptul ca cercetarile sale vor continua printr-o serie de teste clinice prin care se vor compara efectele curcuminului si ale unui placebo. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.