Apartamentele "ceausiste" nu se vor ieftini in curand pentru ca noii developeri practica preturi inca prohibitive, spune Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara si expertiza patrimoniala la Universitatea Francofona Internationala de la Bruxe

Apartamentele "ceausiste" nu se vor ieftini in curand pentru ca noii developeri practica preturi inca prohibitive, spune Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara si expertiza patrimoniala la Universitatea Francofona Internationala de la Bruxelles.
Locuintele construite inainte de 1990 si ieftinirea apartamentelor de cartier raman, inca, obsesia colectiva a ultimilor ani si principala tema de preocupare sociala a tineretului, ca o consecinta imediata a preturilor mari practicate de developerii noilor cartiere de blocuri, a aratat Silvestri, citat de Rompres
"In ciuda unui recent tip de triumfalism in tematica imobiliara, care zugraveste tablouri paradisiace cu nenumarate cartiere noi, impanzite de blocuri moderne si continand mii de apartamente inzestrate up-to-date, nadejdea de a se putea cumpara vreuna din aceste unitati locative de catre categoriile salariale obisnuite ramane firava si chiar o simpla iluzie", declara expertul imobiliar. Iar principalul motiv al acestei stari de fapt rezida in faptul ca discrepanta de pret intre apartamentele de dinainte de 1989 si noile proiecte ramane foarte mare".
"Preturile inca prohibitive dirijeaza asemenea investitii desfasurate pe picior mare spre un asa-zis management intermediar. Astfel incat criteriul pretului este capital si, prin urmare, nu vor aparea nici un fel de modificari de accent de la vechile la noile apartamente decat atunci cand ceea ce se cladeste acum va fi comparabil in materie de pret cu ceea ce exista pe deja consacrata piata de locuinte folosite", a explicat Artur Silvestri.

Temperarea preturilor, o nadejde fara fundament

Se estimeaza, in anumite cercuri de analisti imobiliari, ca o temperare de valori se va produce totusi si ca, din motive diverse, se vor putea cumpara aceste locuinte care par, in acest moment, aberant de scumpe, deoarece in viitorul apropiat ar putea ajunge la cote mai reduse, cu un sfert sau chiar si cu o treime.
"Aceasta nadejde este o simpla iluzie fara nici un fundament si daca, totusi, o anumita ajustare de pret va fi posibila, nu va avea loc decat foarte tarziu, fiindca in aceasta materie ar fi fost necesare, inca de azi, programe cu sustinere publica, constituite si capabile sa creeze efect intr-un interval realist, care, insa, nu se intrevede. Cei ce isi pastreaza atitudinea rezervata sunt, de aceea, mai multi, caci in ciuda eternului electoralism ce promite periodic apartamente pentru tineri, intuitia populara are reprezentarea corecta. Romanul de azi stie cu precizie ca este inselat si i se prezinta imagini ce nu vor fi adevarate decat in vis, iar ideea unei locuinte proprii bune incepe sa capete contur abia la sfantu' asteapta. Astfel incat, desi solutii exista, dar se ignora si se dispretuiesc fiindca nu lasa loc de invoieli financiare, inca o generatie va trai indatorandu-se pe viata pentru vechi si prost", sustine Artur Silvestri.

4 din 5 romani nu cred in ieftinire

De altfel, un sondaj recent a aratat ca 81,4% dintre romani nu cred ca pretul apartamentelor "ceausiste" va scadea nici macar dupa primul an de la aderarea Romaniei la UE.
Mai mult, o treime dintre cei chestionati estimeaza ca preturile apartamentelor din blocurile vechi nu vor scadea nici chiar peste 10 ani. Preturile la apartamentele construite in perioada comunista vor cunoaste un trend descendent in intervalul viitor de 2-5 ani, apreciaza 24,09% dintre respondenti, in timp ce 27% cred ca doar peste 5-10 ani, ieftinirea apartamentelor de cartier va prinde contur. Peste 58% dintre romani traiesc in locuinte care au fost construite in perioada 1940-1977, in timp ce doar 7 procente locuiesc in cladiri ridicate dupa '89.

George Sirbu / george.sirbu@curierulnational.ro

Noua blocuri, ridicate pe locul fostei fabrici de paine Titan


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.