Miile de turistii aflati in vacanta la lacul Sfanta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei avand la indemana o metoda empirica, dar exacta, oferita de muntele vulcanic in craterul caruia s-a format un lac uni
Miile de turistii aflati in vacanta la lacul Sfanta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei avand la indemana o metoda empirica, dar exacta, oferita de muntele vulcanic in craterul caruia s-a format un lac unic pe continent, transmite Mediafax. Situat la o altitudine de 950 de metri, in masivul Ciomatu Mare din Muntii Harghitei, craterul Puciosu formeaza o rezervatie complexa: geologica, floristica, faunistica si, un lucru necunoscut celor care n-au ajuns inca in zona, ascunde o adevarata "statie meteorologica. Distractie sau nu pentru vizitatori, cert este ca toata lumea, indemnata chiar de custodele rezervatiei naturale, isi "baga" nasul in gaurile muntelui pentru a afla daca vremea este buna de plaja sau de stat in casa. Kerezsi Laszlo, custodele Rezervatiei Lacul Sfanta Ana-Tinovul Mohos, explica, rabdator, curiosilor ca cele doua fisuri formate in munte "prevestesc vremea cu precizie de suta la suta". "Daca emanatiile din fisuri pisca la nas, atunci e semn de furtuna, iar daca nu, ziua va fi insorita, tocmai potrivita pentru drumetii", explica el. "Aici au fost si cei de la Meteorologie si le spuneam ca noi, in secuime, nu dupa sateliti ne orientam, ci dupa miscarile gazului din craterul Sfintei Ana, lucru de care s-au convins si ei", a spus Kerezsi Laszlo, cel care a descoperit fenomenul si l-a monitorizat mai bine de 10 ani. Fenomenul are o explicatie stiintifica. In munte se desfasoara inca o activitate post-vulcanica, sensibila la orice schimbare a presiunii atmosferice. Cand presiunea atmosferica scade, gazele, precum bioxidul de carbon si sulful, urca spre suprafata si inunda fisurile cu un miros intepator, semn ca vine ploaia. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.