Dupa patru luni de blocaj politic, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko l-a desemnat pe fostul sau rival, Viktor Ianukovici, marele invins al “revolutiei portocalii”, in functia de prim-ministru. Prin acest compromis, obtinut dupa inte

Dupa patru luni de blocaj politic, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko l-a desemnat pe fostul sau rival, Viktor Ianukovici, marele invins al “revolutiei portocalii”, in functia de prim-ministru. Prin acest compromis, obtinut dupa intense negocieri, Ianukovici, considerat omul Moscovei, revine in forta in viata politica a Ucrainei, relateaza Reuters.

Iuscenko si-a apreciat decizia drept un pas important, facut din proprie vointa si avand in vedere necesitatea de a asigura unitatea Ucrainei. “Cer natiunii sa manifeste intelegere pentru o astfel de decizie. Inteleg toata complexitatea situatiei, atat pentru estul, cat si pentru vestul Ucrainei. Avem o sansa unica de a apropia malurile Niprului”, a spus liderul de la Kiev la incheierea consultarilor cu presedintele Radei Supreme Oleksandr Moroz si cu cu cel al formatiunii proruse Partidul Regiunilor, Viktor Ianukovici. Partidul Regiunilor a obtinut cele mai multe locuri in Parlament dupa alegerile legislative din 26 martie.

In acelasi timp, partidul care il sustine pe presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, Ucraina Noastra, s-a alaturat coalitiei pro ruse, majoritara in Parlament, cu care va forma noul guvern. Parlamentul ucrainean urmeaza sa se pronunte azi asupra nominalizarii lui Viktor Ianukovici in functia de premier. Confirmarea pare mai mult ca sigura, deoarece coalitia prorusa dominata de Ianukovici este majoritara in Parlament.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.