Primul lot de dosare de la SRI a ajuns ieri la CNSAS.
Intre dosarele preluate de CNSAS, care au fost clasificate ca fiind de siguranta nationala, 29 sunt ale unor politicieni, a declarat, pentru NewsIn, Mircea Dinescu, membru al Colegiului. Di

Primul lot de dosare de la SRI a ajuns ieri la CNSAS.
Intre dosarele preluate de CNSAS, care au fost clasificate ca fiind de siguranta nationala, 29 sunt ale unor politicieni, a declarat, pentru NewsIn, Mircea Dinescu, membru al Colegiului. Dinescu sustine ca dintre cele 29 de dosare unele sunt de urmarire, iar altele de retea. Mircea Dinescu nu a precizat care dintre politicieni au fost urmariti de Securitate si care au fost trunatori, deoarece legea ii interzice sa se antepronunte.
CNSAS a inceput, de luni, preluarea a noi dosare de Securitate de la SRI, in urma declasificarii la care a recurs Comisia paritara a celor doua institutii in mandatul trecut al CNSAS, dosare care erau definite ca apartinand sigurantei nationale.
Purtatorul de cuvant al CNSAS, Carmen Popescu, a declarat presei ca, la sedinta extraordinara de joi a Colegiului, s-a discutat despre conditiile de preluare de catre CNSAS a dosarelor declasificate, proces care va continua.
Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au decis in ultima sedinta ca toate dosarele clasificate la categoria "dosare de securitate nationala" si care apartin unor oameni politici, de la nivel de parlamentari si pana la primari si consilieri locali, sa fie desecretizate.

Investigarea dosarelor politicienilor va oferi surprize de proportii
Vicepresedintele Comisiei pentru controlul activitatii Serviciului Roman de Informatii, deputatul PSD Ion Stan, a afirmat, ieri, ca investigarea dosarelor politicienilor va oferi surprize de proportii, in masura in care transferul acestor dosare catre CNSAS "va fi integral si nu selectiv".
Ion Stan a precizat ca au existat, in anumite perioade, "incercari de a construi un fond documentar pentru cei care nu aveau". "Vom constata in anumite dosare documente contrafacute", a spus Stan.

Santaj postdecembrist
Precizand ca este de acord cu desecretizarea tuturor dosarelor politicienilor, colaboratori ai fostei Securitati, Ion Stan a aratat ca, in conditiile desecretizarii acestor dosare, va disparea santajul practicat de putere in toata perioada postdecembrista. Vicepresedintele Comisiei pentru controlul activitatii SRI a subliniat ca nu doreste sa se erijeze in aparatorul nici unui politician intrucat "fiecare trebuie sa raspunda pentru faptele sale". "Nu doresc sa protejez pe nimeni si nu doresc sa blochez, prin declaratiile si atitudinea mea, procesul de deconspirare a identitatii colaboratorilor fostei Securitati", a spus Ion Stan. Deputatul PSD a solicitat insa CNSAS sa respecte prevederile legale privind analiza dosarelor, audierea persoanelor implicate si respectarea dreptului la contestatie, solutionarea contestatiilor si oferirea posibilitatii atacarii deciziilor Colegiului la Curtea de Apel.
"Daca CNSAS ar respecta, in plus, confidentialitatea informatiilor pana la epuizarea procedurilor, si-ar indeplini obligatiile care ii revin prin lege", a mai spus Ion Stan.
Comisia pentru controlul activitatii SRI a analizat ieri decizia CSAT privind desecretizarea dosarelor sigurantei nationale, dar nu a adoptat o decizie din cauza opiniilor divergente in cadrul comisiei. Presedintele comisiei, liberalul Radu Stroe, considera "perfect legala" decizia CSAT si si-a exprimat speranta ca pentru indeplinirea acestei hotarari institutiile statului vor respecta prevederile legale. Democratul Cristache Radulescu a apreciat hotararea CSAT ca fiind "necesara si legala". "Nu cred ca este cazul sa ii fie cuiva teama de aceasta hotarare. Fiecare politician trebuie sa-si prezinte singur dosarul", a afirmat Radulescu. El a salutat decizia PNL de verificare a tuturor demnitarilor din cadul acestui partid.
Senatorul UDMR Verestoy Atilla a precizat ca membrii comisiei au convenit ca "asupra hotararilor CSAT trebuie sa se pronunte parlamentul si nu o comisie de specialitate". Verestoy Atilla si-a exprimat speranta ca desecretizarea dosarelor nu va viza doar cele sase categorii de persoane.

Blaga, acuzat de "demagogie" si "minciuna"
PNL sustine ca ministrul de Interne Vasile Blaga, secretar general al PD, a dat in ultimele zile declaratii care nu pot fi calificate decat "demagogice" referitoare la aplicarea legii cadru a descentralizarii, la desecretizarea dosarelor politicienilor si la numirea sefilor serviciilor secrete.
Vasile Blaga a declarat, miercuri, ca premierul Tariceanu nu a respectat nici o decizie luata in CSAT din 24 iulie, desi a fost de acord cu ele, referitoare atat la numirea sefilor serviciilor secrete dupa adoptarea legilor sigurantei nationale, cat si la desecretizarea dosarelor. De asemenea, ministrul administratiei si internelor a declarat ca subiectul "nici macar nu era trecut pe ordinea de zi a sedintei". Agenda sedintei executivului este stabilita de secretarul general al guvernului, liberalul Radu Stroe. "Desecretizarea a fost decisa de CSAT si este deja in curs de derulare", se arata intr-un comunicat al Biroului de presa al PNL, dat publicitatii ieri. Potrivit PNL, invocarea de catre ministrul Blaga a necesitatii aplicarii legii cadru a descentralizarii prin transferul structurilor deconcentrate ale ministerelor catre autoritatile locale "este un evident gest de demagogie", avand in vedere ca aceasta obligatie legala revine chiar Ministerului Administratiei si Internelor.
Secretariatul General al Guvernului (SGG) sustine, de asemenea, ca afirmatiile ministrului Blaga despre nerespectarea deciziei CSAT din 24 iulie sunt false. Afirmatiile ministrului Blaga sunt neadevarate, precizeaza SGG, intr-un comunicat de presa dat publicitatii ieri.
SGG a primit hotararea CSAT in cauza pe 28 iulie si a trimis-o printr-o adresa oficiala, in aceeasi zi, ministrului administratiei si internelor. Acestuia i s-a solicitat sa dispuna masurile necesare, potrivit competentelor pe care le are in raport cu Arhivele Nationale, in vederea ducerii la indeplinire a hotararii CSAT, cu respectarea cadrului legal si in regim de urgenta, precizeaza comunicatul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.