Pachetele de tigari vandute in Romania trebuie sa isi schimbe infatisarea din ianuarie 2007, astfel incat avertismentele inscriptionate sa descurajeze consumul, asa cum se intampla in tarile UE, fara sa existe insa obligativitatea introducerii imagin
Pachetele de tigari vandute in Romania trebuie sa isi schimbe infatisarea din ianuarie 2007, astfel incat avertismentele inscriptionate sa descurajeze consumul, asa cum se intampla in tarile UE, fara sa existe insa obligativitatea introducerii imaginilor sugestive in acest sens. Ministerul Sanatatii (MS) supune dezbaterii publice ordonanta de urgenta care aduce cateva precizari la un text de lege deja existent, astfel incat Directiva 37/2001 a CE sa fie complet transpusa, din 1 ianuarie 2007, a declarat, ieri, pentru Mediafax, Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de combatere a fumatului din Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti. "Astfel, din ianuarie pachetele de tigari trebuie sa arate si la noi ca in toata Uniunea Europeana", a mai spus medicul. In plus, ambalajul nu va mai fi atat de atragator, eliminandu-se unul din elementele de atractie pentru fumat. Potrivit medicului insa, introducerea pictogramelor (imaginilor) nu sunt inca obligatorii in Romania. Fiecare stat membru va hotari cand va introduce imaginile, a adaugat Magdalena Ciobanu. Textul avertismentelor este incadrat cu un chenar negru, lat de 3 mm, si va fi inclus in suprafetele alocate de 30%, 40%, respectiv 10%, care nu se interfereaza cu alte informatii prezentate. Fiecare pachet care contine produse din tutun, cu exceptia tutunului de uz oral sau a altor produse din tutun care nu se fumeaza, se inscriptioneaza, in limba romana, cu un avertisment general, precum si cu unul aditional. Astfel, avertismentul general se tipareste alternativ, astfel incat sa se asigure aparitia regulata, folosindu-se unul dintre cele doua texte, precum: "Fumatul ucide", cu varianta "Fumatul poate sa ucida" si "Fumatul dauneaza grav sanatatii tale si a celor din jur". (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.