Dosarele de fost colaborator ori informator al serviciilor secrete est-germane (STASI) provoaca si astazi dezbateri aprinse la Berlin. Spre deosebire de Romania, care a trebuit sa-si cerseasca accesul la arhivele fostei SecuritatI, Berlinul a deschis
Dosarele de fost colaborator ori informator al serviciilor secrete est-germane (STASI) provoaca si astazi dezbateri aprinse la Berlin. Spre deosebire de Romania, care a trebuit sa-si cerseasca accesul la arhivele fostei SecuritatI, Berlinul a deschis dosarele STASI imediat dupa caderea Cortinei de Fier, impiedicand distrugerea ori pierderea anumitor dosare importante. Marianne Birthler, directorul Consiliului de studiere a arhivelor STASI, a povestit ziarului Adevarul despre experienta dosarelor in Germania, comentand si "dosariada" din Romania zilelor acestea.
Fostii ofiteri STASI invoca azi patriotismul
- Germania a inceput desecretizarea arhivelor STASI imediat dupa caderea Cortinei de Fier. Mai este astazi demascarea fostilor colaboratori si informatori ai Securitatii o prioritate in Germania?
- Desi au trecut 16 ani de atunci, dosarele dictaturii comuniste din RDG mai este si in acest moment un subiect important si de actualitate pentru opinia publica si scena politica germana. Fie ca este vorba de comemorarea a 50 de ani de la Revolutia din 17 iunie, fie ca este vorba despre lansarea unui film despre Cortina de Fier, trecutul STASI este un constant subiect de dezbatere. Dar de cele mai multe ori sunt aparitiile si declaratiile arogante si provocatoare ale fostilor ofiteri STASI, care incearca sa-si justifice faptele criminale intr-un fel sau altul si care inca mai au pretentia ca sunt singurii cunoscatori ai adevarului despre trecut. si toate aceste discutii aprinse despre trecut arata ca nu este importanta doar deconspirarea colaboratorilor si informatorilor din fosta Siguranta a RDG, ci mai ales asumarea personala a raspunderii pentru faptele si atitudinea de supunere fata de regim, de catre fiecare dintre acestia.
- Se poate spune ca dupa 16 ani de prelucrare a dosarelor STASI, careia i-au urmat o serie de deconspirari, societatea germana a fost complet curatata?
- Nu exista studii despre succesul muncii de deconspirare a fostilor STASI. Deconspirarea fostilor agenti din RDG este vazuta in Germania, in continuare, ca o problema exclusiv a esticilor. Sunt insa ferm convinsa ca fara verificarea dosarelor, Germania de Est nu ar fi avut o administratie publica credibila. Aceste verificari ale dosarelor persoanelor publice au impiedicat functionarea retelei STASI. Desigur ca vremea dezvaluirilor senzationale a trecut in Germania, insa dupa 16 ani de la sfarsitul dictaturii comuniste in RDG ne aflam tot la inceput. Spre exemplu, acum se discuta aprins despre influenta STASI asupra activitatii Bundestagului.
Colaborarea cu serviciile RDG a dus la demisii
- Ce masuri trebuie luate impotriva fostilor informatori si colaboratori ai serviciilor de informatie comuniste?
- In Germania, verificarea persoanelor din administratia publica, a politicienilor sau a celor in pozitii de conducere in domeniul economiei nu este facuta de Consiliul de studiere a arhivelor STASI, ci de institutii precum ministerele, Bundestagul, prefectura unui oras. Consiliul verifica doar daca exista dovezi in dosarele STASI despre colaborarea persoanei respective cu securitatea est-germana si scria un raport cu rezultatul cercetarii. Noi nu am publicat liste cu informatorii serviciilor din Germania de Est. Ministerul, parlamentul sau prefectura au decis care sunt conditiile pentru eventuala condamnare si care sunt consecintele descoperirii unei colaborari cu STASI. De multe ori, presa sau istoricii au facut dezvaluiri despre astfel de cazuri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.