Europenii au gasit o noua sursa de dezbatere si controversa: amanarea intrarii in spatiul Schengen a statelor nou-intrate in UE. Interesele statelor cu state mai vechi se lovesc acum de fronda ""vlastarelor"" mai tinere ale Uniunii. Razboiul ner

Europenii au gasit o noua sursa de dezbatere si controversa: amanarea intrarii in spatiul Schengen a statelor nou-intrate in UE. Interesele statelor cu state mai vechi se lovesc acum de fronda ""vlastarelor"" mai tinere ale Uniunii.

Razboiul nervilor. La aceasta sintagma se rezuma in ultimele luni discutiile aprinse de la Bruxelles dintre statele cu ""state vechi"" in UE si cele zece tari care au aderat la comunitate la 1 mai 2004. Nou-venitii sunt nemultumiti de faptul ca vor intra in zona Schengen abia la sfarsitul anului 2007. Zis si facut, dar pentru intrarea lor in zona de libera circulatie europeana trebuie pus la punct Sistemul de Informatii Schengen de a doua generatie (SIS II), care o sa mai ia ceva timp din cauza bazei de date informatice ce trebuie actualizata. In plus, restrictiile pe piata muncii pe care unele state din UE le-au mentinut pentru cetatenii din Europa de Est constituie, la randul lor, un motiv pentru care oficialii europeni incearca sa mai taraganeze primirea celor zece tari ex-comuniste in spatiul Schengen.
CRIZA. Cum socoteala de la Bruxelles nu se potriveste cu vointa autoritatilor nationale, asa s-a ajuns la o criza de fond intre cei 15 si cei 10, ultimii considerandu-se drept victime ale statelor cu vechime mai mare in politica comunitara. Nemultumirea in randul lor este cu atat mai mare, deoarece accesul la spatiul Schengen constituie in prezent o prioritate nationala, avand in vedere ca Uniunea Europeana le refuza pentru inca cativa ani atat accesul la ""Zona euro"", cat si o intrare totala pe piata muncii.
FARA VOINTA. ""Termenul initial pentru admiterea la spatiul Schengen trebuie respectat. Daca termenele promise nu sunt respectate, cehii se vor simti cetateni de categoria a doua"", a declarat ministrul ceh de Interne, Frantisek Bublan. De altfel, tot mai multi diplomati est-europeni vorbesc despre o lipsa de vointa politica a autoritatilor de la Bruxelles. Un bun exemplu il constituie faptul ca ""noua"" Europa are un tratament diferit de tarile ""vechii"" Europe si in ceea ce priveste intrarea in Statele Unite, desi unele dintre statele est-europene, cum este cazul Poloniei, sunt implicate in operatiunile conduse de SUA in Irak si Afganistan.

VIZE SCUMPE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.