Legea gazelor si operatorii de pe aceasta piata deosebit de productiva au ajuns intr-un punct nevralgic in aplicarea actelor normative si a strategiei proprii de dezvoltare din cauza unor prevederi cel putin ciudate. Legea 351/2004 cuprinde cadrul le
Legea gazelor si operatorii de pe aceasta piata deosebit de productiva au ajuns intr-un punct nevralgic in aplicarea actelor normative si a strategiei proprii de dezvoltare din cauza unor prevederi cel putin ciudate. Legea 351/2004 cuprinde cadrul legal, scopul si modalitatile prin care cetatenii si operatorii licentiati de pe piata pot jongla cu aceasta resursa naturala si in ce limite. Elaborat in anul 2004, actul a avut drept scop facilitarea privatizarii, incurajarea si atragerea de investitori privati in acest domeniu si largirea pietei.
Dupa doi ani de la aplicarea sa, rezultatul nu-i multumeste deloc nici pe investitorii privati conexati acestui domeniu, nici pe cei care beneficiaza de serviciile operatorilor de pe piata de gaze. Cazul pe care il vom prezenta mai jos dovedeste cu prisosinta ca Legea Gazelor are anumite vicii care trebuie imediat remediate in folosul dezvoltarii generale si a echilibrarii mediului concurential.
Cum se poate castiga un milion de euro din ridicatul din umeri
La scurt timp dupa construirea primelor case dintr-un cartier de locuinte din comuna Corbeanca, investitorul s-a trezit in fata unei probleme legate de aprovizionarea cu gaze a locuintelor de lux. In acest context a luat act de modul in care poate racorda zona urbanistica la conductele de gaze si a observat ca prin apropierea lotului sau de case nu trece nici o magistrala de gaze. Cei care erau in masura sa construiasca magistrala au ridicat din umeri si au spus ca ei nu au bani de investitie. Fiind nevoit totusi sa isi racordeze locuintele la reteaua nationala de gaze, omul de afaceri a decis sa construiasca pe banii lui teava magistrala de gaze. Dupa cateva luni de munca si un milion de euro bagati in aceasta teava, a venit randul furnizorilor de gaze sa intre in scena. Din punctul lor de vedere, cel care a investit pana in acel moment timp si bani nu mai avea nici un drept, trebuia sa transfere imediat si gratuit drepturile asupra tevii si sa plateasca, fara nici o facilitate, orice metru cub de gaz care din acel moment ii intra in batatura.
Astfel, conform legii, constructorul, adica cel care a ridicat ansamblul de locuinte care necesita racordarea la gaze, dupa ce a finantat si realizat magistrala a fost nevoit sa o cedeze gratuit operatorului licentiat de stat in domeniul gazelor. Fara nici o posibilitate de amortizare a cheltuielilor si fara nici o deducere din pretul gazelor.
In acest fel, operatorul de gaze s-a trezit cu un bun de un milion de euro in patrimoniul sau si cu o noua piata de desfacere formata din 1200 de oameni care vor cumpara gaze tot de la el.
O lege stramba cu interese subsidiare
Tot ceea ce s-a intamplat mai sus are drept acoperire in legea 351/2004 articolul 65 care prevede:
"(1) Operatorul licentiat care refuza accesul din lipsa de capacitate sau din lipsa obiectivelor/conductelor parti componente ale sistemelor la care urmeaza a fi realizata racordarea este obligat sa finanteze lucrarile necesare, daca acestea sunt economic justificate, pentru a acorda accesul solicitantilor.
(2) In cazul in care realizarea obiectivelor/conductelor precizate la alin. (1) nu este economic justificata pentru operatorul licentiat, solicitantul are dreptul sa participe, in colaborare cu acesta, la finantarea obiectivelor/conductelor, sub conditia incheierii unui contract prin care consimte preluarea in patrimoniul operatorului licentiat a obiectivelor/conductelor din momentul punerii in functiune a acestora.
(3) Solicitantul isi poate recupera investitia in conditiile legii".
Cum operatorul nu a avut suma necesara participarii la investitie si a ridicat neputincios din umeri, solicitantul, adica investitorul care a ridicat un complex de locuinte, a fost obligat sa plateasca din buzunarul propriu construirea magistralei pentru a putea fi racordat la gaz si a incepe astfel amortizarea cheltuielilor de ridicare a cartierului. Dar din momentul in care primul strop de gaz a inceput sa treaca prin conducta, aceasta a devenit proprietatea operatorului licentiat.
In acest fel, tot ceea ce trece inspre operator este gratis, in timp ce tot ceea ce vine de la el este pe bani grei. Asta pentru ca in ciuda investitiei si a donarii acesteia catre operator, investitorul nu primeste nici o facilitate, nici macar un cost redus al gazelor pe o perioada determinata in scopul amortizarii pagubei!
Se nasc astfel doua mari probleme. Pe de o parte este vorba de mediul concurential dintre firmele de profil care vor incepe sa ridice din umeri tocmai cu scopul de a stoarce bani de la cei nevoiti sa aduca gaze in anumite zone. Timp in care alte firme, care au contractat imprumuturi la banci pentru a realiza in regie proprie aceste magistrale, se vad nevoite sa piarda zilnic importante sume de bani. Statul incurajeaza in acest fel escrocheria si nu ofera cadrul legal pentru o concurenta loiala.
Cel de al doilea aspect daunator il reprezinta costul diferit al gazelor platit de cetateni. Operatorul licentiat care a investit singur in construirea a zeci de kilometri de conducta va aplica astfel preturi mai mari decat ale celor care au asteptat ca o alta persoana sa investeasca in locul lor, dupa care au invocat legea pentru a obtine gratis un bun necuvenit.
Explicatia si interesele legitime
Exista si o explicatie in tot acest alambic al intereselor financiar-legale. Una ar fi ca operatorul de gaze se obliga ca dupa preluare sa intretina magistrala de gaze dobandita cu titlu gratuit. Acest lucru neputand fi facut decat de personal specializat si avizat. Pe de alta parte, legea il obliga pe operatorul de gaze sa "confiste" magistrala construita de terti si sa o adauge in propriul patrimoniu, orice derogare de la aceasta prevedere anuland contractul de furnizare a gazului metan.
Domeniul gazelor naturale nu este singular in aceasta situatie. Aceeasi "regie" se aplica si instalatiilor de inalta tensiune. Ca doritor de lumina esti nevoit, in cazul in care operatorul de electricitate nu are bani sau interes de a construi facilitati in zona, sa ti le executi pe bani proprii, dupa care sa cedezi gratuit constructia in schimbul livrarii de energie electrica. Curat afacere!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.