Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a decis ieri sa puna capat celor patru luni de instabilitate politica, optand pentru numirea, in functia de premier, a fostului sau rival din cadrul prezidentialelor din 2004, Viktor Ianukovici. "Am luat deciz
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a decis ieri sa puna capat celor patru luni de instabilitate politica, optand pentru numirea, in functia de premier, a fostului sau rival din cadrul prezidentialelor din 2004, Viktor Ianukovici. "Am luat decizia de a supune (Parlamentului, n.red.) candidatura lui Viktor Ianukovici la postul de prim-ministru", a anuntat seful de stat ucrainean, citat de Rompres, precizand ca nominalizarea liderului Partidului pro-rus al Regiunilor se produce in contextul in care acesta a consimtit, prin semnarea unei declaratii de principii, la mentinerea orientarii pro-occidentale a Ucrainei. "Cer natiunii sa manifeste intelegere pentru o astfel de decizie. Inteleg complexitatea situatiei, insa avem o sansa unica de a apropia malurile Niprului", a mai spus liderul de la Kiev, solicitand, totodata, parlamentarilor "sa iasa din regimul de lupta politica, sa manifeste toleranta politica si sa discute despre obiective care unesc, nu despart". Aflata, zilele acestea, la un pas de dizolvare, Rada Suprema urma sa se pronunte ieri asupra candidaturii lui Ianukovici, anuntata, de altfel, in urma expirarii termenului fixat pentru nominalizarea premierului ucrainean, insa votul a fost amanat, din "motive de natura tehnica", pentru astazi.
Compromis pe tema NATO
Presedintele Iuscenko si coalitia prorusa au ajuns la un compromis cu privire la aderarea Ucrainei la NATO "numai dupa un referendum" si la statutul limbii ucrainene ca fiind singura limba oficiala in stat, a dezvaluit ieri presedintele Radei Supreme, Oleksandr Moroz, referitor la Universala unitatii nationale, document aprobat in noaptea de miercuri spre joi. "Problema aderarii la NATO nu poate fi examinata inainte de organizarea unui referendum", a subliniat Moroz, citat de Mediafax, in conditiile in care peste 50% din ucraineni se opun in continuare intrarii in Alianta Atlantica, de altfel prioritara pentru seful de stat ucrainean. "Limba de stat este ucraineana si nimeni nu poate aduce atingere acestui statut", a continuat Moroz, in conditiile in care Partidul Regiunilor, care conduce coalitia prorusa, a insistat in cursul negocierilor privitoare la Universala pentru introducerea in document a unei prevederi referitoare la recunoasterea limbii ruse ca a doua limba oficiala in Ucraina. "Vor fi create conditii pentru ca oamenii sa poata utiliza in viata de toate zilele limba lor materna", a mai spus presedintele Radei Supreme, fara a oferi alte detalii.
Tabara portocalie acuza tradarea
In conditiile in care Partidul Regiunilor s-a declarat ieri optimist in privinta confirmarii liderului sau la sefia Executivului ucrainean, fostii aliati portocalii ai presedintelui Iuscenko, printre care si fostul premier, Iulia Timosenko, nu s-au aratat prea incantati de nominalizare, acuzandu-l pe liderul de la Kiev de tradare si slabiciune, potrivit BBC. Afirmatiile intervin in contextul in care partidul sefului de stat ucrainean - Ucraina Noastra - s-a alaturat ieri coalitiei proruse, majoritara in Rada. Liderii Ucraina Noastra si ai Partidului Regiunilor au semnat un memorandum de alianta, a confirmat un responsabil al formatiunii pro-occidentale, preluat de Rompres, prevazand formarea unei "coalitii de uniune nationala". Mai putin convins perspectiva, politologul rus Mihail Leontiev a prevazut ieri un "inceput al sfarsitului" pentru Ucraina, potrivit Rusia la zi. "Indiferent de hotararea lui Viktor Iuscenko, scenariul este unul singur. Daca prim-ministru va fi desemnat Ianukovici, Ucraina se destrama. Daca va dizolva Parlamentul, Ucraina se destrama. Orice pas al presedintelui inseamna pentru el inceputul sfarsitului", a opinat Leontiev pentru Komsomolskaia Pravda, evitand sa se pronunte asupra unei eventuale alipiri la Rusia. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.