Consiliul Superior al Magistraturii a declansat verificari pe linia Inspectiei Judiciare impotriva procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, Constantin Balcan si Irinel Paun (seful de sectie al lui Balcan), in legatura cu dosarul de "santaj" ins
Consiliul Superior al Magistraturii a declansat verificari pe linia Inspectiei Judiciare impotriva procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, Constantin Balcan si Irinel Paun (seful de sectie al lui Balcan), in legatura cu dosarul de "santaj" instrumentat de cei doi anchetatori impotriva procurorului Constantin Gherta, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Verificarile Inspectiei CSM au ca tema identificarea posibilelor acte de imixtiune in activitatea unui magistrat, in sensul de a stabili daca ancheta DNA contra procurorului Gherta nu este un act de favorizare a inculpatului Stefan Radulescu (foto) - cercetat de Gherta in mai multe dosare penale, pentru fraude financiare cu prejudicii de peste 120 milioane de euro, act de favorizare care sa aiba ca scop ascuns paralizarea cercetarilor din dosarele aceluiasi Radulescu. Faptul ca DNA a inceput in conditii dubioase urmarirea penala contra lui Gherta, pentru un pretins "santaj", bazat doar pe declaratii de martori (rudele lui Radulescu), care in fapt sunt persoane invinuite sau inculpate in dosarele penale instrumentate de acelasi Gherta - a fost semnalat de ZIUA in mai multe articole.
Aberatia DNA
Amintim ca jocurile judiciare ale procurorilor DNA au contribuit la anularea unui rechizitoriu emis de Parchetul Inaltei Curti pe numele lui Stefan Radulescu, dupa ce DNA a sustinut in cateva adrese oficiale ca ar fi primit la dosarul de "santaj" un "rechizitoriu original", altul decat cel emis oficial de Parchetul Inaltei Curti pe numele lui Radulescu. Aberatia DNA a fost dezmintita oficial de Parchetul Inaltei Curti, care a demonstrat in patru adrese ca pretinsul "rechizitoriu original" invocat de DNA nu avea stampila si nu avea numar de iesire, fiind in fapt o simpla ciorna de lucru interna.
Cu toate acestea, Judecatoria Sectorului 6, pe baza adreselor DNA, a anulat ambele acte (atat ciorna, cat si rechizitoriul oficial), astfel inculpatul Stefan Radulescu a fost scapat temporar de judecata. Acest caz a scandalizat conducerea Parchetului Inaltei Curti si constituie o premiera de trist augur in analele Justitiei, fiind evident pentru orice om de buna-credinta ca DNA nu pare ingrijorat de faptul ca Radulescu este invinuit si inculpat in opt dosare penale, pentru devalizarea unor societati de stat si private. De altfel, la DNA se afla si un dosar penal al lui Radulescu - nr. 67/P/2006 - dar in el nu se face nimic, anchetatorii lui Morar parand prea ocupati sa-l infunde cu orice pret pe procurorul care a determinat arestarea lui Radulescu vreme de patru luni, in cursul anului 2005.
Inspectia CSM s-a autosesizat din materialele de presa publicate si ne-a solicitat sa sprijinim investigatiile cu documente din ancheta jurnalistica proprie. In urma acestei solicitari, reporterii ZIUA au predat ieri sefului Inspectiei CSM, judecatorul Valeria Dumitrache, un set de documente referitoare la faptele procurorilor DNA mai sus mentionati. ZIUA va va tine la curent cu derularea anchetei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.