Caldura mare in satul Ghermanesti, comuna Snagov. Case de tara, cu cerdac, printre vile noi si cochete, strajuiesc soseaua asfaltata. Pe strazi, nici tipenie. In centru, langa Caminul cultural, Ceausescu a apucat sa "sistematizeze" niste blocuri. Pon
Caldura mare in satul Ghermanesti, comuna Snagov. Case de tara, cu cerdac, printre vile noi si cochete, strajuiesc soseaua asfaltata. Pe strazi, nici tipenie. In centru, langa Caminul cultural, Ceausescu a apucat sa "sistematizeze" niste blocuri. Ponosite, cenusii, n-au nici o legatura cu restul locului. La parterul unuia dintre ele, casieria Electrica, sucursala Ilfov. Chiar in dreapta ghiseului, dintr-un afis, priveste ingandurat teroristul numarul 1 al tarii, Omar Hayssam. Citesti si afli ca este urmarit general, are mandat de arestare preventiva si esti indemnat ca "orice date de interes" sa le comunici "cu maxima operativitate" organelor ilfovene.
- Anuntul a venit acum o saptamana si ceva si ni s-a spus in procesul-verbal sa sunam la Politie daca zice vreun satean ca l-a vazut, imi explica Elena Voicu, casiera de serviciu. O intreb ce zic oamenii care citesc anuntul.
- Incep sa rada, ce sa zica. Spun ca e bine-mersi, ce-l mai cauta Politia?!
Peste drum, langa o taraba cu zarzavaturi, stau la umbra trei barbati toropiti de canicula. Deschid reportofonul, dau binete si intram in vorba. Cel mai tanar imi zice ca a vazut poza de la ghiseu, dar "n-am auzit cine e Omar Hayssam". "Cum sa nu!", intervine cel de alaturi, la vreo 50 de ani, cu o fata arsa de soare, care imi zice ca-l cheama Ion Stancu.
- L-ati vazut pe Hayssam? Ce zice lumea cand vede poza?
- Poza?! Eu citesc ziarele zi de zi, imi explica cel de-al treilea, atotstiutor.
- Ma, il cunosti? Nu ca l-ai vazut. Asa, vedem si noi pozele, i-o taie nea Ion.
- Stim cine e, stim ce-i poate pielea, dar nu va putem da alte detalii, continua el.
- Stim ca Justitia romana a avut un defect. A avut un mare defect. Am inteles ca o secretara a semnat actul de eliberare. Ce-am vazut la tv, ii tine isonul cititorul de ziare.
- Nu! Prostia cea mai mare a fost a doctorului care l-a lasat atunci sa plece, de-a plecat si, dus a fost, il pune la punct nea Ion.
- Credeti ca o mai fi in tara?, ma bag in vorba.
Urmeaza un schimb de replici intre cei doi, la care ma uit ca la un meci de tenis.
- S-ar putea sa fie in tara, ascuns undeva, puncteaza nea Ion.
- Nu, he's go!, zice cititorul de ziare, jumatate in romana, jumatate in engleza.
- Pai altfel, cum? El s-ar putea sa stea ascuns aici, o tine pe-a lui nea Ion.
- No! Hayssam a plecat cu oile. Cu vaporul ala de oi.
- Eu zic ca s-ar putea sa stea ascuns aici si sa-l caute lumea in alta parte.
- No! A fugit.
- Dumneavoastra de ce sunteti atat de sigur ca a plecat si de ce tot amestecati romana cu engleza?, incerc eu sa opresc cearta, schimband subiectul.
- Am fost detinut politic. Am si pensie dupa ce-am facut. Eu ma pricep mai bine la politica. Nea Ion nu stie. Ma striga Dumitru Constantin, am fost inchis la Aiud si acolo am gasit o carte "Invatati engleza fara profesor" si, ca sa nu uit limba, o mai vorbesc cu oamenii din sat, chiar daca ei nu ma inteleg.
Ii spun ca are si nea Ion dreptul la parerea lui. S-o respectam, nu?
- Of course! Of course!, vine raspunsul impaciuitor.
Ca un facut, tocmai atunci pe langa noi trece o motoreta, ce ridica praful de pe marginea soselei. In arsita amiezii, ii las pe cei doi sa lamureasca daca Hayssam a plecat sau nu din tara, cine a gresit si cine l-a ajutat.
Parasesc Ghermanestii, dau prioritate de dreapta unei carute si o pornesc spre Bucuresti. Unde pare-se ca nimeni nu e vinovat ca Hayssam nu-i de gasit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.