Producatorii agricoli vor primi despagubiri de la bugetul de stat in valoare totala de 51,44 milioane lei (514,4 miliarde lei vechi) pentru culturile distruse ca urmare a fenomenelor meteorologice produse in perioada ianuarie - iulie 2006. Guvernul a
Producatorii agricoli vor primi despagubiri de la bugetul de stat in valoare totala de 51,44 milioane lei (514,4 miliarde lei vechi) pentru culturile distruse ca urmare a fenomenelor meteorologice produse in perioada ianuarie - iulie 2006. Guvernul a hotarat declararea starii de calamitate naturala in zonele in care culturile insamantate in toamna anului 2005 au fost afectate total de temperaturile excesiv de scazute din perioada ianuarie-martie 2006, precum si in zonele in care culturile insamantate in toamna anului 2005 si in primavara anului 2006 au fost afectate total de inundatiile determinate de topirea brusca a zapezilor, revarsari de rauri sau alte ape curgatoare, ruperi de baraje si baltiri, ploi abundente si de durata, din perioada martie - 1 iulie 2006. Zonele declarate calamitate natural sunt in toate judetele, mai putin judetul Gorj. Fondurile vor fi alocate din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii. Vor fi acordate despagubiri pentru secara si graul de toamna si primavara, in limita unei sume maxime de 470 lei/hectar, orz, orzoaica de toamna si primavara, cu 430 lei/ha, rapita de toamna si primavara, cu 470 lei/ha, porumb boabe, cu 500 lei/ha, floarea-soarelui, cu 450 lei/ha, soia, cu 550 lei/ha, sfecla de zahar, cu 750 lei/ha, legume, cu 1.960 lei/ha si plante furajere, cu 560 lei/ha. Nivelul maxim al despagubirilor reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data calamitatilor. Pentru animale, pasari, familii de albine si pesti, despagubirile acordate reprezinta 80% din valoarea de asigurare, diminuata cu valoarea subproduselor rezultate care pot fi valorificate. Cererile de acordare a despagubirilor vor trebui depuse in termen de 60 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii adoptate in aceasta saptamana de Guvern. De aceste prevederi nu beneficiaza producatorii agricoli ale caror culturi au fost afectate de inundatiile rezultate din revarsarea Dunarii, ce fac obiectul HG 828/2006. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.