La exact trei saptamani de la depunerea listei Civic Media privind cercetarea formatorilor de opinie si a ziaristilor din presa centrala constatam ca oponentii abili ai acestui demers au declansat o ofensiva concertata cu argumente ce ne aduc aminte
La exact trei saptamani de la depunerea listei Civic Media privind cercetarea formatorilor de opinie si a ziaristilor din presa centrala constatam ca oponentii abili ai acestui demers au declansat o ofensiva concertata cu argumente ce ne aduc aminte de tehnicile de manipulare si intoxicare ale fostei Securitati.
Tinem sa reamintim ca paternitatea campaniei "Voci curate" apartine in exclusivitate Asociatiei Civic Media si este realizata in parteneriat cu alte doua asociatii neguvernamentale de media din Bulgaria, tara alaturi de care Romania urmeaza sa intre, la 1 ianuarie 2007, in Uniunea Europeana: Coalitia Bulgara de Media si "Jurnalisti impotriva Coruptiei".
La aceasta campanie s-au raliat, in tara, Ziarul ZIUA si cotidianul de limba maghiara Uj Magyar Szo, iar in strainatate, saptamanalul romanesc New York Magazin din SUA. Asteptam cu nerabdare ca si alte publicatii, posturi de radio si televiziune sa manifeste aceeasi solidaritate jurnalistica si civica necesara pentru curatarea societatii romanesti de minciuna si impostura. La cererea CNSAS solicitam din nou ziaristilor onesti sa-si transmita datele la adresa office@cnsas.ro pentru a putea grabi finalizarea operatiunii "Voci curate".
Campania "Voci curate" a primit sprijinul moral al Federatiei Internationale a Jurnalistilor. Secretarul general al FIJ, Aidan White, a afirmat ca initiativa Civic Media deschide si Europei Occidentale o usa pentru a se discuta deschis asupra relatiei dintre serviciile de securitate si mass-media.
Urmare a dezbaterii lansate de deconspirarea fostilor informatori, agenti si tortionari ai Securitatii, Asociatia Civic Media a sprijinit din primul moment demascarea ofiterilor responsabili de politie politica in relatie cu presa, atat inainte, dar si dupa 1989, cand noile servicii secrete au preluat si au diversificat retelele Securitatii.
Campania "Voci curate" zgaltaie astazi atat agentii Securitatii, cat si ai SRI, SIE, DGIA si DGIPI a MAI si aceasta este cheia prin care trebuie privita aversiunea unor formatori de opinie la adresa demersului Civic Media.
Cine se teme de adevar?
Raspundem punctual falselor argumente ale celor care se opun "Vocilor curate": "Prea tarziu" -Demersul vine "tarziu" pentru ca pana astazi posibilitatea existentei unei astfel de initiative a fost blocata constant de catre pionii fostei Securitati si ai serviciilor secrete anti-NATO din presa si structurile puterii.
"Diversiunea pentru distragerea atentiei de la politicieni" - Asociatia Civic Media sustine cu aceeasi ardoare ca si Coalitia pentru un Parlament Curat verificarea politicienilor si a salutat din primul moment decizia CSAT de desecretizare a unui nou set de arhive. Reprezentantii Civic Media stiu ca exista posibilitatea verificarii simultane a acestor liste care, de multe ori, se intrepatrund, in toate sensurile posibile.
"Sufocarea CNSAS" - Numarul formatorilor din media centrala ceruti spre cercetare este infim, pe langa numarul cererilor prezente, 400 din 60.000, conform CNSAS, adica sub 1%. Mai mult, reprezentantii CNSAS ne-au asigurat ca procesul ar putea dura foarte putin, pentru ca noul Colegiu al CNSAS se afla in posesia cartotecii SRI. Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, ne-a asigurat ca nu este nevoie de voluntari istorici si jurnalisti din partea Civic Media.
"Decredibilizarea intregii prese" - Odata ce va fi facuta publica lista celor care au mintit timp de 16 ani natiunea si continua sa ascunda adevarul privind relatiile cu Securitatea sau alte servicii secrete, presa isi va intari credibilitatea avand posibilitatea sa-si realizeze dezideratele fara suspiciunea unei manipulari, dezinformari sau intoxicari. Suntem doar la un pas de responsabilizarea actului de presa in interesul intregii natiuni si al aliatilor si partenerilor strategici ai Romaniei din NATO si UE.
"Diversiunea" Asociatiei Civic Media are pentru noi un singur nume: adevarul.
Cine se teme de adevar? (Asociatia Civic Media)
Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia
"Actiunea Civic Media sustinuta de ZIUA este salutabila"
"In primul rand, vorbim despre o actiune a Civic Media sustinuta de Ziarul ZIUA. In al doilea rand, acest tip de actiune este specifica mai multor state europene, cum sunt Bulgaria si Polonia. Actiunea Civic Media se desfasoara in parteneriat cu o asociatie similara din Bulgaria. Si o deconspirare a formatorilor de opinie imi pare de-a dreptul esentiala. In mod sigur, colaboratorii Securitatii, indiferent de domeniul de activitate, trebuie sa fie cunoscuti. Cu atat mai mult cu cat unii dintre acestia au colaborat dupa Revolutie cu diversele servicii secrete. SRI a recunoscut ca are colaboratori printre jurnalisti. Problema rezida in faptul ca unii dintre acestia au avut legaturi inainte de 89 cu Securitatea si si-au continuat activitatile de acest tip sub egida serviciilor secrete. Deconspirarea acestor junalisti este benefica si cititorii s-ar putea sa nu fie interesati de aceste actiuni pe care ei le-au intreprins. Un jurnalist autentic este unul care nu poate fi santajat. Ori tocmai colaborarea cu serviciile secrete ridica, in acest sens, semne de intrebare. Actiunea Civic Media sustinuta de ZIUA este una salutabila. Pe de alta parte, nu cred ca solicitarile ZIUA vor ingreuna activitatea CNSAS." (R.G.)
Alina Mungiu Pippidi, director SAR
Consiliul are prioritatile legale
"Nu Civic Media face prioritatile CNSAS. Consiliul are prioritatile legale, iar acestea trebuie sa inceapa cu parlamentarii. Demersul CIvic Media se va concretiza in timp. Pe de alta parte, eu am mai spus, se poate face o ierarhie in ceea ce priveste deconspirarea ziaristilor care au colaborat cu fosta Securitate, in sensul de a se incepe cu zece persoane, patronii de presa, cu membrii Clubului Roman de Presa si apoi sa se treaca la ceilalti. Oricum este clar ca nu Civic Media blocheaza CNSAS. Totodata, nu cred ca demersul Civic Media va scoate la iveala amanunte ce tin de viata intima a ziaristilor, pentru ca CNSAS nu face decat sa dea verdictul. Restul, este protejat de Legea privind Protectia Datelor Personale. Cat priveste posibilitatea ca aceasta asociatie sa incerce sau nu decredibilizarea presei, aceasta v-o pot spune doar autorii. Ce reuseste Civic Media? Aceasta poate fi o decredibilizare a presei. Si asta, pentru ca au fost puse alaturi in aceeasi lista nume care au avut legaturi cu Securitatea si oameni care au fost chiar disidenti".
Cazimir Ionescu, purtator de cuvant al CNSAS:
Credibilizarea presei, nu decredibilizarea ei
"Nu cred ca cineva a afirmat ca se blocheaza activitatea CNSAS. Noi avem o lista cu 60.000 de nume dictate de lege - toti politicienii, consilierii de la primarii, etc. Ce inseamna cateva sute de nume ale jurnalistilor pe langa aceste cateva sute de mii? Problema reala nu sunt cererile, de altfel legitime. Legea a fost gandita tocmai ca sa linisteasca cetatenii cu privire la trecutul celor care se afla la putere sau in Opozitie. Daca acesta este obiectul legii atunci el trebuie atins. Problema este ca institutia nu se poate misca pe masura evenimentelor. E vorba de trecerea brusca de la 2-3% informatie la 100% informatie. Problema institutiei este ca nu a fost pregatita pentru un asemenea soc si de aceea cred ca este nevoie sa trecem urgent la sistemul informatizat care presupune scanarea dosarelor, etc.
In spiritul legii, dosarele trebuie facute dupa rezultatul dat de CNSAS, iar noi avem un Departament de anonimizare care scaneaza care stie ce trebuie sa apara. Nu cred ca e vorba de decredibilizarea presei, ci dimpotriva, se realizeaza o totala credibilizare a ei". (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.