Intr-o scrisoare deschisa, trimisa pe 24 iulie de Arhiepiscopia Romano-Catolica autoritatilor romane, se solicita sprijinul legal si oprirea lucrarilor imobilului Cathedral Plaza care se desfasoara in stare de ilegalitate "asa cum arata chiar raportu

Intr-o scrisoare deschisa, trimisa pe 24 iulie de Arhiepiscopia Romano-Catolica autoritatilor romane, se solicita sprijinul legal si oprirea lucrarilor imobilului Cathedral Plaza care se desfasoara in stare de ilegalitate "asa cum arata chiar raportul Inspectiei de Stat in Constructii, incheiat in 10 mai 2006".
Cladirea de 75 de metri de birouri, spatii comerciale, ce mai nou am aflat ca va dispune si de sali de cinema Multiplex, se ridica in ilegalitate intr-o zona in care astfel de constructii sunt interzise prin lege. Ca si cladirea de pe locul Teatrului Excelsior, Cathedral Plaza va distruge armonia centrului istoric al Capitalei.

Zona protejata prin lege

Monument istoric si arhitectural, Catedrala Sf. Iosif se afla in zona nr. 16, strada simbol a orasului, Calea Victoriei, cu un grad maxim de protectie.
Singurele interventii permise asupra valorilor arhitectural-urbanistice, istorice si de mediu natural din acest spatiu sunt cele care le "conserva si potenteaza".
Atat Catedrala cat si Palatul Mitropolitan se regasesc pe lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucuresti, fiind catalogate ca monument istoric de valoare nationala si universala, respectiv monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local.
In acest sens, Cathedral Plaza, proiectata la 10 metri de fundatia Catedralei, "dupa cum recunoaste insasi beneficiarul autorizatiei" urmeaza a fi construita intr-o zona unde sunt interzise "activitati care pot provoca degradarea cladirilor protejate sau sunt incompatibile cu statutul de zona protejata".
Astfel, autorizatia de construire a cladirii din imediata apropiere a Catedralei, emisa de Primaria Sectorului 6 la 24.02.2006, incalca normele in vigoare.

Millenium Building, incurajata sa continue in ilegalitate

Desi raportul Inspectoratului de Stat in Constructii din 10 mai semnaleaza o serie de nereguli ce "pun in discutie caracterul de legalitate a autorizatiei de construire eliberata de Primaria Sectorului 1 Bucuresti", autoritatile isi paseaza vina de la una la alta. Cu toate ca Inspectoratul de Stat in Constructii a recomandat Primariei Sectorului 1 "sa analizeze situatia existenta si sa dispuna asupra conditiilor de suspendare a aplicabilitatii autorizatiei de constructie, pana la reglementarea aspectelor tehnice care conditioneaza calitatea de constructie a obiectivului", cladirea se ridica cu nestingherita.
In scrisoarea adresata ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, Arhiepiscopia cere dispunerea prefectului Capitalei, Mioara Mantale, la aplicarea legii, "prefectul fiind singura autoritate care poate cere din partea statului anularea unei autorizatii emise cu incalcarea prevederilor legale". Solicitandu-i-se direct, prefectul a replicat ca Arhiepiscopia a deschis deja o actiune in acest sens, fapt ce a dus la imposibilitatea institutiei de "atacare in contencios administrativ a documentelor de urbanism si a autorizatiei" si ca de fapt insarcinat cu oprirea lucrarilor este Inspectoratul de Stat in Constructii.
Pornind de la concluzia prefectului prin care afirma ca nu reprezinta "singura autoritate abilitata sa solicite instantei anularea unei autorizatii", Arhiepiscopia s-a declarat persecutata si a afirmat ca firma Millenium Building, dezvoltatoarea constructiei de 19 etaje, este incurajata sa continue in ilegalitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.