Cand argumentele lipsesc incepe balciul. O balacareala inutila din care nimeni nu intelege nimic. Se formeaza doua tabere. De regula "cei buni" si "coruptii" se improasca cu noroi in piata publica. Nu prea mult. Atat cat sa realizeze un spectacol ief
Cand argumentele lipsesc incepe balciul. O balacareala inutila din care nimeni nu intelege nimic. Se formeaza doua tabere. De regula "cei buni" si "coruptii" se improasca cu noroi in piata publica. Nu prea mult. Atat cat sa realizeze un spectacol ieftin de sunet si lumina difuza. Si uite asa marile probleme, nationale sau locale sunt rezolvate, in acceptiunea "combatantilor". De pe margine lucrurile nu se mai vad asa. In schimb "spectatorul", captivul consumator de balci, se vede nevoit sa paseasca peste "cioburile" , ce au mai ramas din ceea ce "luptatorii intru adevar" doreau sa salveze. Tractorul, mai exact Platforma industriala din Brasov, nu a facut exceptie de la regula. Industria brasoveana, se pare, niciodata nu a facut obiectul unei strategii coerente de restructurare. In schimb soarta lui a fost decisa in strada. Cu mult prea mult zgomot. Rezultatele se vad. La poalele Tampei "coridoarele ruginii" fac parte din peisajul industrial al zonei. Tractorul, Roman, Nitramonia in Fagaras etc, sa fim cinstiti, sunt numai amintiri ale marilor producatori de autovehicule rutiere si agricole, de ingrasaminte chimice, sa dam doar cateva exemple, unitati industriale prabusite controlat sub presiunea intereselor.
Poate inca nu este prea tarziu de a se mai salva cat se mai poate salva din industria brasoveana. Ma asteptam ca la nivel guvernamental, la cel local, strategii restructurarii sa-si suflece manecile si chiar sa se apuce de treaba si sa prezinte strategii coerente si , mai ales, sa atraga in zona investitori de calibru. Nu a fost asa, iar interesul a fost mimat. Au iesit la iveala stralucitele planuri din cutite si pahare. Si, evident, ceea ce se dorea restructurare a devenit scandal public. Din pacate, si acesta, neargumentat.
Iata ce se intelege din programul de salvare a uzinei Tractorul. La aflarea vestii ca presedintele AVAS, Razvan Orasanu, va privatiza societatea prin "vanzarea pe module", adica pe bucati, sindicatele au ripostat la baioneta. "Acest mod de privatizare este o prostie a statului, care, prin AVAS, vrea sa lichideze societatile, nu sa le privatizeze. Marea miza de la Tractorul o reprezinta cele 140 de hectare de teren de langa gara Brasov. Daca mai adunam si cele 40 de la Rulmentul avem un loc unde vor zburda veverite intre viloaiele celor care vor sta in parcul rezidential Tractorul"- acuza Matei Bratianu, secretar general al Blocului National Sindical. Sincer, ma asteptam de la "tanarul kamikaze"- cum l-au botezat sindicalistii pe seful AVAS- la o calmare a spiritelor din zona prin argumente pur economice, bazate pe studii si calcule. Verific mesajele primite prin e-mail si gasesc " Replica AVAS la declaratiile BNS, Cartel Alfa". Citez din "argumentele" domnului Orasanu." Toti politicienii trompeta si liderii de sindicat au ajuns sa foloseasca sistemul de drept in scopuri pur politice.(...) Acum BNS, CNS Cartel Alfa si alte sindicate ma acuza si ameninta cu verificarea la DNA, pe motiv ca optez pentru vanzarea modulelor viabile ale societatii Tractorul catre o companie de traditie si nu catre alte societati interesate de plasamente imobiliare". Si mai urmeaza insinuari precum ca liderii de sindicat nu "reprezinta interesele oamenilor care muncesc la Tractorul UTB Brasov". Cu alte cuvinte ne intoarcem tot la circ ieftin.
Sa fim cinstiti. Cu astfel de "argumente" si strategii de "salvare a modulelor viabile" prin vanzarea lor catre "producatori de traditie"- nume nu au fost date, ci doar liste de posibili pretendenti- soarta Tractorul si nu numai a acestei societati este pecetluita. Si de vina sunt ambele parti care au preferat "noroiul" din piata publica solutiilor concrete si viabile. Regretabil ca vina nu este asumata si chiar stai si te intrebi daca ii pasa cuiva de industria brasoveana. Restul este balci.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.