Dupa cum se anunta si intr-un raport al Biroului de Statistica European dat publicitatii saptamana aceasta, Banca Centrala a ridicat joi din nou rata dobanzii de referinta "refi", care ajunge astfel la 3%. Aceasta este a patra marire a ratei cu 0,25%
Dupa cum se anunta si intr-un raport al Biroului de Statistica European dat publicitatii saptamana aceasta, Banca Centrala a ridicat joi din nou rata dobanzii de referinta "refi", care ajunge astfel la 3%. Aceasta este a patra marire a ratei cu 0,25% incepand din luna decembrie si este menita mai ales sa stavileasca inflatia la nivel european.
Acelasi raport al Biroului de Statistica arata ca cifra inflatiei europene a crescut pana la 2,5% in ultimele trei luni, cu jumatate de procent peste pragul de 2% planificat de economistii europeni. Presiunile inflationiste se datoreaza mai ales preturilor ridicate la petrol, precum si revitalizarii economiei europene.
Nivelul ridicat de incredere al investitorilor europeni face posibil ca marirea ratei dobanzii sa nu incetineasca prea mult ritmul tranzactiilor de la Bursa.
Totusi, in asteptarea anuntului Bancii Centrale, Bursele europene au debutat prudent joi.
In mod normal, intalnirea din august a celor 18 membri ai biroului de conducere ECB se face printr-o teleconferinta, dar de data aceasta bancherii s-au intalnit personal la Frankurt. Financial Times comenteaza ca importanta acordata acestei reuniuni este semn clar ca BCE este foarte atenta cu manevrarea "refi".
Este de asteptat ca, pana la sfarsitul anului, Banca Centrala sa mai ridice dobanda cu inca un sfert de procent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.