Din octombrie anul trecut si pana in prezent avicultorii au inregistrat pierderi de 120 de milioane de euro, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van.
Cel de-al doilea val de gripa aviara, izbuc

Din octombrie anul trecut si pana in prezent avicultorii au inregistrat pierderi de 120 de milioane de euro, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van.
Cel de-al doilea val de gripa aviara, izbucnit in cursul lunii mai, a provocat pierderi mult mai mari decat cel din toamna anului trecut. Pe de o parte din cauza faptului ca virusul a fost identificat intr-o ferma, ceea ce i-a facut pe consumatori mult mai reticenti, iar pe pe alta parte ca urmare a extinderii fara precedent.
Din cele 127 de focare de gripa aviara semnalate la nivelul tarii, ultimul a fost inchis la sfarsitul saptamanii trecute. Virusul gripei aviare a fost identificat pe platforma Codlea, in luna mai, la o ferma de curcani apartinand societatii Drakom Silva. La Codlea, conform datelor Ministerului Agriculturii, au fost sacrificate circa 800.000 de pasari in ferme si alte aproximativ 300.000 din gospodariile populatiei, informeaza NewsIn.

Vistierie mai goala cu 23 mil. euro

Nu numai crescatorii de pasari au avut de pierdut din cauza gripei aviare. Guvernul a fost nevoit sa cheltuie 23 de milioane de euro numai pentru epidemia din toamna anului trecut. Pentru anul acesta nu s-a facut inca o centralizare a cheltuielilor guvernamentale, dar potrivit ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, cele mai mari cheltuieli au revenit Ministerului Transporturilor.
La inceputul lunii iunie, dupa stoparea raspandirii virusului aviar, Guvernul a decis sa sprijine sectorul avicol prin majorarea subventiilor acordate pentru carnea de pasare. Pana in prezent, aceste subventii nu s-au acordat inca. Acest sprijin nu rezolva insa problema riscului de reaparitie a bolii, cu atat mai mult cu cat din 20 iulie a inceput migratia pasarilor, ceea ce face ca pericolul sa creasca. Si cum autoritatile nu au reusit pana acum sa identifice cauzele valului de gripa aviara care a cuprins Romania in luna mai, posibilitatea ca din toamna sa apara din nou focare de gripa aviara este destul de mare. De altfel, atat ornitologii cat si medicii au avertizat asupra acestui risc.

1 mil. euro, in biosecurizare

Pe langa pierderile suferite, societatile avicole sunt nevoite sa cheltuie acum milioane de euro pe campanii publicitare pentru a recastiga increderea consumatorilor. Agricola Bacau si Transavia, doi dintre cei mai mari producatori de carne de pasare de la noi, fac investitii puternice in publicitate, pentru a diminua efectele negative ale aparitiei in Romania a virusului gripei aviare la nivelul consumatorului.
Agricola Bacau, liderul in industria agricola autohtona, a realizat in ultimii doi ani investitii in valoare de 55 mil. euro, in modernizarea unitatilor sale si a capacitatilor de productie.
Compania a investit anul trecut 350 mii de euro pentru asigurarea conditiilor de biosecuritate, alte 550 mii de euro urmand sa fie alocate in acest an. Agricola deruleaza in acest moment o campanie de informare a consumatorilor - campania "Biosecurizat" - privind siguranta alimentara a produselor din carne de pui, investitie estimata la 200 mii de euro.

Vanzari refacute in cateva luni

Transavia, al doilea mare jucator din industria carnii de pasare, a demarat o puternica campanie de imagine in data de 15 iunie, in chiar plin scandal al gripei aviare la noi. Campania, spun reprezentantii companiei, nu a avut ca scop refacerea imaginii, ci consolidarea acesteia pe piata interna de carne de pui.
Cu toate acestea, suprapunerea cu declansarea gripei aviare este evidenta. De fapt, aceasta criza s-a reflectat si asupra companiei Transavia, dar, spun reprezentantii companiei, la un nivel mai redus decat cel comunicat de autoritatile in domeniu.
Astfel, valoarea totala a pierderilor suferite de Transavia este cu pana la 20% mai mare decat cea din toamna anului trecut. Insa, in urma campaniei reprezentantii companiei spun ca vanzarile vor creste si ca atitudinea consumatorilor fata de consumul de carne de pui va reveni la normal.
Procesul de rebranding al marcii Transavia a demarat in cursul anului trecut, inainte chiar de aparitia primului val de gripa aviara din Romania si a presupus o investitie care s-a ridicat la 2 milioane de euro. O data aceasta investitie realizata, Transavia are ca obiectiv sa ocupe pozitia de lider al pietei de carne de pui pana in 2007.

Pandemia ar genera pierderi de 1.250 miliarde euro

Conform estimarilor Bancii Mondiale, raspandirea virusului gripei aviare la nivel global ar putea afecta sever atat industria de profil, cat si economia globala. Aceasta inseamna cam 3,1% din Produsul Intern Brut calculat la nivel global, adica 1,25 mii de miliarde de dolari, la un PIB global de 40 mii de miliarde de dolari. Mai mult, declansarea unei astfel de pandemii ar putea insemna la nivel global o rata de mortalitate de 1%, echivalent cu decesul unui numar de 70 milioane de oameni.
Piata romaneasca de produse avicole (carne de pasare si oua) s-a ridicat anul trecut la 600 de milioane de euro, in crestere cu 7-8% fata de 2004. Consumul total in sistem industrializat (fara autoconsum) a inregistrat anul trecut o crestere 19%, pana la 375.000 de tone, iar importurile au acoperit 40% din piata. Gripa aviara si concurenta neloiala a produselor din import au determinat pierderi de peste 50 mil. euro in sectorul avicol autohton, pana la inceputul lunii mai.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.