Legea Tineretului reinventeaza fosta Uniune a Tineretului Comunist, oferind unei fundatii fabuloasele valori imobiliare si conturile UTC

Karoly Borbely (foto), presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret, habar nu are cine profit

Legea Tineretului reinventeaza fosta Uniune a Tineretului Comunist, oferind unei fundatii fabuloasele valori imobiliare si conturile UTC

Karoly Borbely (foto), presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret, habar nu are cine profita de pe urma acestei legi, deoarece nu le-a vazut fata celor de la fundatie

Pe actul normativ si-au pus semnatura fostii tineri utc-isti Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu, presedintii celor doua Camere din Parlamentul Romåniei

Beneficiarul legii este Fundatia Nationala pentru Tineret (FNT), o ONG fantoma, al carei sediu este ba la Bucuresti, ba la Constanta

Trei conturi ale fostei UTC, regasite la Banca Comerciala Romåna, au fost cedate fundatiei la Capitolul „Dispozitii tranzitorii si finale“

Grupul pentru Dialog Social, Libraria Humanitas, Teatrul Luni, Green Hours si Revista 22 vor ramåne fara sediu

Adresa din Calea Victoriei nr. 120, fostul sediu al UTC, va intra iin patrimoniul noii fundatii cu tot cu terenul aferent

FNT, iin schimb, angajeaza directori de sucursala iin Benin, Argentina, Bu lgaria, pentru a administra afacerile FNT?!
Cand vorbim de mostenirea fostei Uniuni a Tineretului Comunist, vorbim de valori imobiliare si de fonduri a caror greutate financiara ne copleseste. Plasarea acestei averi in administrarea cuiva anume s-a tergiversat mult timp. Odata cu promulgarea Legii 350/2006, cunoscuta sub denumirea de Legea Tineretului, s-a crezut ca aceasta avere va trece la Autoritatea Nationala pentru Tineret, condusa de Karoly Borbely. N-a fost sa fie. Comisiile parlamentare, iar intr-un final chiar Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, si Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, si-au pus semnatura pe o lege care prevede ca imobilele-constructiile si terenurile, precum si sumele aferente conturilor fostului Comitet Central al Uniunii Tineretului Comunist de la Banca Comerciala Romana sa treaca in patrimoniul Fundatiei Nationale pentru Tineret! O fundatie fara domiciliu „conjugal“, dar care astfel s-a imbogatit peste noapte. Iar ca totul sa para si mai dubios, Legea 350 a fost promulgata pe 21 iulie, publicata in Monitorul Oficial pe 27 iulie, in plina vacanta parlamentara!

Fostul sediu al CC al UTC din Calea Victoriei nr. 120, unde functioneaza acum Grupul pentru Dialog Social, Editura Humanitas, Teatrul Luni, redactia Revistei 22 si Clubul Green Hours.

Ideea preluarii patrimoniului fostului UTC nu este noua. Mai multe organizatii de tineret neguvernamentale au incercat sa puna mana pe mostenirea fabuloasa a fostei organizatii a tineretului comunist. Daca bazele BTT-ului au fost instrainate una cate una, mai ramasesera terenuri si alte constructii pentru care s-au batut multi afaceristi care se ascundeau sub titulatura unor fundatii pentru tineret. Nimeni nu a reusit insa sa se erijeze intr-un „organ“ demn al sprijinirii tineretului astfel ca si o lege a tineretului si infiintarea unui organism care sa reprezinte tinerii au intarziat sa apara. Totul pana acum cateva zile, cand Legea 350, adica Legea Tineretului, a fost adoptata sub semnaturile lui Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu!

Luati banii, dar cine sunteti, va rog?!
Legea a aparut in liniste, nimeni dintre cei interesati, dar mai ales afectati, nu stiau pana alaltaieri de existenta ei. In principal, sunt reaccesate fostele fonduri ale UTC, care sunt prevazute abia in anexa legii. De asemenea, nu se stie ce suma este prevazuta in cele trei conturi, descrise in actul normativ, aflate momentan la Banca Comerciala Romana. Dar la nivelul anului 1990, aceste conturi nu puteau exista decat in alte doua banci: BNR sau Bancorex. Din moment ce ele apar in Legea Tineretului, fondurile devin publice. Insa, din nou, nimeni nu stie de existenta lor ori de valoarea aflata sub aceste conturi.
Cine-i incaseaza si unde vor fi virate sumele?! Nimeni nu stie. Fundatia Nationala pentru Tineret (FNT) este pomenita aproape in fiecare paragraf al legii. Culmea este ca nimeni nu stie cine reprezinta si ce este aceasta FNT. Nici macar reprezentantul Autoritatii Nationale pentru Tineret, care s-a aratat surprins de faptul ca se dau sume si imobile unei „institutii“ fantoma. Karoly Borbely nu a vazut niciodata pe nimeni la fata din partea FNT.

Tot in anexa Legii Tineretului, la punctul 1, se precizeaza ca imobilul din Calea Victoriei nr. 120 va reveni in patrimoniul viitorilor utc-isti. Imobilul este dat ca fost sediu al CC al UTC. Din '90 si pana astazi, aici isi desfasoara activitatea institutii culturale prestigioase: Grupul pentru Dialog Social, redactia Revistei 22, Libraria Humanitas, Clubul Green Hours si Teatrul Luni.
Nici un reprezentant al celor cinci institutii nu avea habar de existenta acestei legi si, mai mult, de faptul ca trebuie sa elibereze acest spatiu in maximum 30 de zile, atunci cand Legea intra in vigoare si incepe aplicarea ei.
Voicu Radescu, director la Teatrul Luni, a ras cand a auzit vestea si a fost convins ca este o gluma. In schimb, cei de la GDS au luat foc. Radu Filipescu, administrator GDS, a contactat imediat avocatii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.