Theodor Stolojan si Mircea Geoana se detaseaza in optiunile populatiei privind cel mai potrivit prim-ministru pentru integrarea si post-integrarea Romåniei in UE, releva un sondaj realizat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expre

Theodor Stolojan si Mircea Geoana se detaseaza in optiunile populatiei privind cel mai potrivit prim-ministru pentru integrarea si post-integrarea Romåniei in UE, releva un sondaj realizat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie (ATLE). Theodor Stolojan si Mircea Geoana se detaseaza in optiunile populatiei privind cel mai potrivit prim-ministru pentru integrare si pentru perioada de dupa integrarea Romåniei in UE. Calin Popescu Tariceanu se situeaza pe locul 3 cu 10,8% dintre optiuni, releva un sondaj realizat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie (ATLE), care isi propune realizarea de studii si analize (anchete sociologice, monitorizari de presa, analize etc.) cu scopul de a reflecta perceptia publica a imaginii politicii si politicienilor romani. ATLE colaboreaza cu tineri licentiati in stiinte sociale, precum si cu studenti care urmeaza cursurile facultatilor de stiinte politice, drept, administratie publica etc.

Date generale ale studiului
Studiul a fost realizat de A.T.L.E. in perioada 22-29 iu lie 2006. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu, la domiciliul respondentilor Volumul esantionului a fost de 1.080 de persoane, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta mai mare de 18 ani. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute este de ±3%, pentru un grad de incredere de 95%. Interviurile au fost realizate in 40 de judete si in municipiul Bucuresti.

Cum merg lucrurile in Romania?
Cei mai multi romani considera ca lucrurile din tara merg intr-o directie gresita (51,3%, fata de 49% dintre respondenti care aveau aceasta opinie in sondajul din luna mai 2006). Comparativ cu luna mai ac., numarul celor care considera ca Romånia merge intr-o directie buna a scazut de la 39,3% la 36,1%.

Cum am putea merge intr-o directie buna?
Inlocuirea Guvernului Tariceanu este considerata cea mai potrivita masura pentru ca tara sa mearga intr-o directie buna. 43% dintre romani sprijina ideea formarii unui nou guvern fie al Aliantei, fie sub o alta umbrela politica. 18,4% considera ca solutia cea mai buna sunt alegerile anticipate, iar 10,8% considera utila intrarea PSD la guvernare pentru ca lucrurile sa mearga in directia buna.

Ce va influenteaza in mod direct viata?
Probleme care intereseaza si care influenteaza in mod direct viata romanilor sunt: lipsa banilor (61,6%), nivelul preturilor (51%), coruptia functionarilor si a politicienilor (36%), lipsa locurilor de munca (33%). Agenda publica este dominata de indicatorii sociali ai nivelului de trai (lipsa banilor, nivelul preturilor, lipsa locurilor de munca, asistenta medicala, costul intretinerii etc.)

Cine este vinovat de fuga lui Hayssam ?
Serviciile de informatii si Justitia sunt, in viziunea romanilor, principalii vinovati pentru fuga lui Omar Hayssam. Urmeaza medicii, politia si presedintele, care este considerat de 10,6% dintre romani vinovat pentru disparitia lui Hayssam.

Schimbam Constitutia?
Cei mai multi dintre romani doresc schimbarea Constitutiei pentru 2 scopuri: adoptarea sistemului de vot uninominal si formarea Parlamentului unicameral.

Referendum pentru aderare
Apropierea datei aderarii la Uniunea Europeana creste interesul fata de aprobarea populara a aderarii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.