La fel ca si anii anteriori, doar ca acum la scena deschisa - cu „complimente“ aruncate de-a valma de decidentii din turism - romanii s-au trezit in prag de vacanta si au inceput sa dea in bumbi. Unde sa te duci? In jurul blocului, la bu
La fel ca si anii anteriori, doar ca acum la scena deschisa - cu „complimente“ aruncate de-a valma de decidentii din turism - romanii s-au trezit in prag de vacanta si au inceput sa dea in bumbi. Unde sa te duci? In jurul blocului, la bunici, la bulgari sau la greci. Sau doar cateva zile la mare. In ultimii ani, turismul a fost o veritabila vaca de muls pentru toti cei care au avut pe mana butonul de comanda. Daca tot am luat-o de la capat si anul acesta, atunci sa ne gandim ce-am putea face macar pentru anul viitor.

-Vrea clasa politica sa aduca turismul acolo unde ii este locul, printre putinele domenii de top care aduc resursa bugetara?
-Vrea clasa politica sa redea romånului de rånd (poate chiar peste 80% din populatie) demnitatea de a-si invata copilul sa inoate sau sa schieze in tara, fara ca pentru asta sa ia credite de consum sau de nevoi personale?
-Vrea clasa politica sa aiba electorat apt de munca si odihnit pentru sectiile de votare?
-Vrea clasa politica sa sustina proiecte pe termen mediu si lung pentru relansarea turismului, proiecte care sa nu intre in „opozitie“ cu ciclurile elect orale sau cu demiterile/demisiile responsabililor guvernamentali in domeniu?
-Daca raspunsul este afirmativ, ceva sanse sa nu mai fugim din tara in concediu, in urmatorii ani, ar mai fi.
-Daca raspunsul este negativ, o luam de la capat.
Unii vor sta cu picioarele in lighean, altii vor cotiza din greu la alimentarea bugetelor tarilor care vor, stiu si pot sa scoata bani din turism.


Daca vom privi turismul si absolut toti salariatii (de la nivel ministerial, asociatii patronale sau simpli salariati ca pe o categorie profesionala, vom vedea ca - dincolo de impactul direct in viata si in buzunarul romanului - nu e mai rau ca in alte domenii de activitate. Sunt oameni de la exceptional la execrabil, de la profesionisti la ultimii panglicari, de la oameni de afaceri corecti la hoti de rand, de la oameni care inca mai cred in potentialul turistic pana la cei care se multumesc cu doar cateva tunuri. Privit asa, sperante ar mai fi. O sustinere guvernamentala coerenta si corecta ar mai inlatura din paie. Insa a trata tot ceea ce tine de turism cu sabia la cingatoare poate fi o pierdere pentru toti.

Demisie pe post de demitere
Demisia lui Ovidiu Iuliu Marian, ex-presedintele Autoritatii Nationale de Turism, a fost o cacealma, jucata mediatic inteligent. De ce? Pentru ca noul ministru al transporturilor, constructiilor si turismului ii solicitase premierului Calin Popescu Tariceanu, cu zile bune inaintea demisie, demiterea presedintelui ANT, pentru activitatea lipsita de profesionalism si cele mai recente declaratii ale acestuia“- (in principal injuriile proferate la adresa colegilor de breasla, pentru ca Ovidiu Iuliu Marian tot din turism provine, publicate deja in revista Capital).
Pentru ca si-a atins scopul, Radu Berceanu n-a mai dat lamuriri: demitere sau demisie. Va mai numi demnitarul pe cineva la carma turismului sau de haosul pe care deja l-a blamat si pe solicitarea premierului legata de reducerea cu 30% a fotoliilor secretarilor de stat va prefera sa duca singur Autostrada Bechtel pana la Constanta si inapoi...

Nemtii parasesc plajele din Romania
Serviciile slabe si preturile foarte mari de pe litoralul romanesc au determinat compania TUI sa nu mai aduca straini la noi. Ciprian Popescu, reprezentantul World of TUI, ne-a declarat ieri ca „nu s-a mai facut nici un contract pentru tara noastra. „Am luat decizia, recent, de a anula cursele charter pentru Romania, din mai multe cauze care tin de situatia turismului romanesc, de faptul ca nu este un produs competitiv“, a adaugat Popescu. De aceea, incepand de anul viitor, nu vor mai fi chartere cu turisti, care veneau prin TUI, din Germania, Scandinavia, Franta sau Slovenia. „In acest an, ar fi trebuit sa vina in Romania circa 25.000 de turisti din aceste tari, dar, pana la sfarsitul sezonului nu cred ca numarul acestora va depasi 4.000“, ne-a mai spus reprezentantul TUI. Preferintele turistilor straini se vor indrepta catre Grecia sau Bulgaria, unde pentru un pachet complet vor plati cu aproximativ 100 - 150 de euro mai putin si vor avea parte de conditii mai bune. (S.M.)

Ce mai stia ministrul de resort?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.