Intre ciocan si nicovala, presedintele Ucrainei a sacrificat si unul dintre ultimele bastioane ale revolutiei portocalii. Neavand incotro, l-a propus pentru postul de premier pe fostul sau rival prorus. Intre a dizolva Parlamentul si a face echi

Intre ciocan si nicovala, presedintele Ucrainei a sacrificat si unul dintre ultimele bastioane ale revolutiei portocalii. Neavand incotro, l-a propus pentru postul de premier pe fostul sau rival prorus.

Intre a dizolva Parlamentul si a face echipa cu fostul rival din cursa prezidentiala din 2004, prooccidentalul Victor Iuscenko a socotit ca a doua varianta ar fi raul cel mai mic. In noaptea de miercuri spre joi, dupa consultari de durata, presedintele ucrainean a anuntat public ca prorusul Victor Ianukovici este propunerea sa pentru postul de premier, urmand ca Parlamentul sa supuna la vot nominalizarea.
PRO SI CONTRA. Decizia este surprinzatoare in conditiile in care cei doi s-au razboit pe viata si pe moarte pentru functia de presedinte. In acest caz ""pe viata si pe moarte"" nu este doar o figura de stil. Atat de mare a fost miza acestor alegeri, incat Victor Iuscenko a fost chiar otravit intr-o incercare disperata de a-l elimina din cursa prezidentiala. Cu toate acestea, exista argumente serioase care sa sustina ""miscarea"" liderului de la Kiev. Fostul sau rival este liderul unui partid care detine cel mai mare numar de locuri din Parlament, dupa alegerile legislative din martie. Prin urmare, o alta propunere risca sa nu primeasca avizul Legislativului, ceea ce ar fi prelungit actuala criza politica a tarii. Pe de alta parte, Iuscenko avea optiunea de a divolva Parlamentul si de a convoca noi alegeri. Analistii citati de AFP apreciaza insa ca decizia ar fi fost riscanta in conditiile in care cota de popularitate a fortelor democrate din Ucraina este si mai scazuta decat in martie.
PACT. Dupa ce a facut anuntul, presedintele a spus ca viitorul premier a semnat un ""pact pentru unitate nationala"", in care s-a angajat ca va mentine politica prooccidentala a tarii atat in unele sectoare interne, cat si in cele externe.
Vestile din capitala au fost primite cu entuziasm de simpatizantii prorusului, in vreme ce fostul aliat al lui Iusvenko in ""revolutia portocalie"", Iulia Timosenko, vede deciziile luate drept semne de slabiciune din partea sefului statului.

INVINSUL INVINGATOR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.