Liberalul Dinu Patriciu a recunoscut ieri ca doua firme la care este actionar majoritar au sponsorizat PSD, in campania electorala din 2004.
Declaratia omului de afaceri vine la cateva zile dupa ce un cotidian central arata ca Dinu Patriciu a

Liberalul Dinu Patriciu a recunoscut ieri ca doua firme la care este actionar majoritar au sponsorizat PSD, in campania electorala din 2004.
Declaratia omului de afaceri vine la cateva zile dupa ce un cotidian central arata ca Dinu Patriciu a donat PSD, prin firmele pe care le controleaza, 2 miliarde de lei, adica de patru ori mai mult decat a donat partidului din care face parte.
"E perfect adevarat ca doua firme la care am actiuni au sponsorizat aceste partide. Nu este nimic ilegal in asta si cred ca au facut foarte bine administratorii firmelor respective cand au aprobat aceste sponsorizari care au echilibrat donatiile facute catre mediul politic", a spus Dinu Patriciu.
Intrebat daca sponsorizarea catre PSD a fost mai mare decat cea catre PNL, asa cum a relatat presa, Patriciu si-a exprimat indoiala ca raportul financiar intre aceste sponsorizari ar fi favorabil social-democratilor.
Totodata, el a aratat ca nu poate exista o suspiciune ca in urma acestor sponsorizari ar fi obtinut un contract important. "Nu am obtinut nici un contract important in acea perioada. Cred ca atata vreme cat sunt facute in cadrul legii (sponsorizarile - n.r.) nu pot exista astfel de speculatii in ceea ce priveste legatura intre mediul de afaceri si cel politic", a mai declarat Dinu Patriciu.
Declaratia omului de afaceri a fost facuta in fata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde Patriciu s-a prezentat pentru a i se prezenta materialul de urmarire penala in dosarul "Rompetrol". Potrivit informatiilor aparute in presa, doua din firmele controlate de omul de afaceri liberal Dinu Patriciu au sponsorizat PSD in anul electoral 2004. Firma de publicitate "Odyssey Communication" SRL si firma "Global Security Consulting" SRL, controlate de "Rompetrol Holding" si, respectiv, de "Rompetrol Logistic", au donat aproape 2 miliarde de lei PSD.
Potrivit Monitorului Oficial, Odyssey Communication si Global Security Consulting SRL au donat PSD, la data de 17 iunie 2004 (imediat dupa primul tur de scrutin al alegerilor locale), 991,8 milioane de lei, respectiv 1 miliard de lei. Banii donati de firmele controlate de Patriciu au intrat in contul PSD la opt luni dupa ce guvernul Nastase a rezolvat problema datoriilor rafinariei Petromidia. In octombrie 2003, Cabinetul Nastase a votat o ordonanta de urgenta prin care datoriile rafinariei Petromidia au fost transformate in obligatiuni cu scadenta in maximum 20 de ani, dupa ce initial s-a incercat trecerea unui proiect prin care "Rompetrol" isi putea rascumpara datoriile de peste 600 de milioane de dolari, cu doar 70 de milioane.

Reactii
Liberalii considera ca afirmatiile lui Dinu Patriciu nu confirma acuzatiile potrivit carora ar fi existat o apropiere intre PNL si PSD. Acestea pot fi "dovezi" decat pentru cei care vor sa ii faca pe plac presedintelui Traian Basescu. Zilele trecute, pornind de la disputa serviciilor secrete, PD a acuzat PNL ca participa la o "monstruoasa coalitie" alaturi de Opozitie.
Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ca a vazut principalii sponsori ai PSD in 2004 "si ce influenta au ei in partidul coleg noua in Alianta", ceea ce ar da "raspuns la foarte multe intrebari".

PSD: Sponsorizarea campaniilor electorale - legala
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri, ca nu exista o lege in Romania care sa interzica procedeul sponsorizarii partidelor politice in campaniile electorale de catre anumite firme. "Pana acum nu au aparut elemente de ilegalitate, deci orice discutie este inutila. Acest mecanism s-a aplicat tuturor partidelor din Romania, in ultimii 15 ani si nu exista o lege care sa interzica acest procedeu", a precizat Cristian Diaconescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.