Alegerile din 2004 au aratat ca partidele din afara Parlamentului nu mai au sanse sa devina forte importante pe scena politica. Insa ascensiunea din ultimul an a PNG pare a contrazice aceasta estimare a analistilor politici. Surpriza este cu atat mai

Alegerile din 2004 au aratat ca partidele din afara Parlamentului nu mai au sanse sa devina forte importante pe scena politica. Insa ascensiunea din ultimul an a PNG pare a contrazice aceasta estimare a analistilor politici. Surpriza este cu atat mai mare cu cat practic partidul nu a facut nimic dupa alegeri. Putinele personalitati din partid s-au distantat treptat de Becali.
Dan Pavel a revenit la preocuparile sale, iar fostii senatori Paul Ghitiu si Emil Tocaci au parasit partidul nemultumiti de stilul de a face politica al lui Gigi Becali. In pofida acestei situatii, PNG a ajuns sa fie cotat in mod constant peste pragul electoral, intre 5 si 7%.
Aceasta este cea mai spectaculoasa ascensiune politica daca tinem seama ca, in 2004, PNG a obtinut un scor cu putin peste 2%. Exista doua posibile cauze ale cresterii. In primul rand, succesele echipei de fotbal Steaua Bucuresti, pe care o patroneaza Becali. In conditiile in care aceasta a ajuns pana in semifinalele Cupei UEFA si a scos in cateva randuri mai multe mii de romani in strada, patronul clubului si-a permis luxul de a-si tine partidul in adormire. Mai ales ca pentru opinia publica PNG inseamna, in primul rand, Becali.
Iar imaginea acestuia cocotat pe Maybach-ul parcat in Piata Universitatii in timpul serilor de dupa meciuri a contat la fel de mult precum o campanie electorala. In al doilea rand, media a prezentat pe larg donatiile facute sinistratilor de la inundatiile devastatoare din ultimii doi ani. Faptul ca latifundiarul a construit case de aproximativ 3 milioane de dolari la Vadu Rosca i-a adus alte beneficii de imagine.

Becali, lider de partid parlamentar

Dupa alegeri, Becali s-a aratat interesat de o fuziune cu PRM, dar Vadim a respins proiectul. Ulterior, interesele celor doi pe culoarul electoratului nationalist s-au ciocnit si a izbucnit un scandal de presa din cauza insultelor cu care cei doi s-au "gratulat".
Apoi, Becali a discutat, in ianuarie 2006, cu Aurelian Pavelescu (PIN) si Marian Milut (PPCD) posibilitatea fuziunii intr-un partid crestin-democrat, dar cei doi s-au trezit dezavuati de propriile partide, Pavelescu fiind chiar exclus. Finalmente, Becali a gasit un numar doi in partid cu ceva notorietate. Marti, PNG a fuzionat cu Partidul Popular al fostului adjunct al lui Vadim, deputatul Corneliu Ciontu.
Parasit de deputatii cu care a plecat din PRM si in imposibilitate de a-si inscrie partidul la tribunal, Ciontu a ales sa se oploseasca sub umbrela numelui lui Becali. Totusi, PNG a crescut in mod constant, iar gura sloboda a liderului sau nu i-a daunat. Dimpotriva, vociferarile sale au dat publicului impresia de sinceritate. Un sondaj al CURS arata ca presedintele PNG este perceput ca fiind cel mai sincer dintre toti liderii de partid din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.