Procurorii anticoruptie oradeni au finalizat ancheta si au dispus trimiterea in judecata a lui Ion Puti, sef al unui birou zonal din cadrul IJP Satu Mare, sub aspectul savarsirii infractiunilor de aderare si sprijinire sub orice forma a unui grup inf
Procurorii anticoruptie oradeni au finalizat ancheta si au dispus trimiterea in judecata a lui Ion Puti, sef al unui birou zonal din cadrul IJP Satu Mare, sub aspectul savarsirii infractiunilor de aderare si sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, constituit in vederea savarsirii de infractiuni grave, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu si complicitate la contrabanda calificata.
In acest dosar au mai fost deferiti justitiei Stefan Pop, Emeric Kovacs si Grigore Baba, acuzati de contrabanda calificata, precum si pentru aderarea si sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional organizat, constituit in vederea savarsirii infractiunii de contrabanda, precum si Gheorghe Mandrut, pentru savarsirea infractiunii de contrabanda calificata.
Prejudiciul produs se ridica la suma de 8,34 miliarde lei vechi, constand in contravaloarea tigarilor sustrase de la controlul vamal si neconfiscate.
Potrivit rechizitoriului trimis spre solutionare Curtii de Apel Oradea, in perioada 20 iunie - 6 iulie 2006, folosindu-se de calitatea sa de ofiter de politie, Ion Puti si-a traficat atributiile de serviciu in vederea obtinerii unor sume de bani necuvenite, sprijinind introducerea ilegala in tara a unui numar de 540 de baxuri de tigari peste frontiera de stat cu Ucraina, prin alte locuri decat cele destinate controlului.
Din gruparea infractionala care a participat in mod direct la actele de contrabanda fac parte si Stefan Pop, Emeric Kovacs si Grigore Baba, fiecare avand un rol bine stabilit in cadrul operatiunilor. Astfel, Baba era cel care cunostea bine zona si ii calauzea pe ceilalti, Kovacs era finantatorul intregii operatiuni, iar Pop facea legatura dintre contrabandistii care preluau tigarile la frontiera, asigurand supravegherea activitatii si transportul tigarilor catre interiorul tarii.
In ceea ce-l priveste pe Mandrut, acesta - cumnat al lui Baba care nici macar nu stia ca face parte din grupare - era folosit in faza de incarcare-descarcare a tigarilor.
Potrivit anchetatorilor, rolul lui Ion Puti era cel mai important, acesta ocupandu-se de organizarea activitatilor de contrabanda: evitarea echipajelor de control in zona de frontiera pentru a nu le fi confiscate tigarile, precum si protejarea membrilor gruparii.
Tot Puti a fost cel care a incercat sa atraga in activitatea infractionala si un ofiter de la frontiera, oferindu-i in schimb anumite sume de bani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.