Un muzeu etnografic a fost inaugurat in cea mai mica localitate din judetul Alba, Ceru Bacainti, care are o populatie mai mica de 400 de locuitori, raspanditi in 10 sate, transmite corespondentul ROMPRES. In urma cu un an, Consiliul Judetean Alba a d
Un muzeu etnografic a fost inaugurat in cea mai mica localitate din judetul Alba, Ceru Bacainti, care are o populatie mai mica de 400 de locuitori, raspanditi in 10 sate, transmite corespondentul ROMPRES. In urma cu un an, Consiliul Judetean Alba a demarat un proiect ce viza realizarea unui muzeu etnografic la Ceru Bacainti, cu scopul de a pastra traditiile si bogatiile culturale unice din aceasta zona a judetului, aflata la granita cu judetul Hunedoara. Valea Bacaintului este renumita pentru constructiile sale realizate in piatra, dar traditia a inceput treptat sa dispara, localnicii preferand tot mai mult alte materiale de constructie. Comunitatea locala a fost sprijinita cu fonduri de catre Consiliul Judetean Alba pentru a achizitiona un imobil traditional, lucrarile de restaurare si amenajare demarand in aprilie. Gospodaria a fost reparata, imprejmuita cu un val de piatra si un gard din nuiele impletite. Incinta muzeului este amenajata pentru vizitare si cuprinde mobilier traditional si obiecte specifice ocupatiilor traditionale din zona, toate piesele expuse fiind donate de localnici. Frumusetea locurilor este completata de doua monumente ale naturii aflate in zona satului Bulbuc, klippele calcaroase Piatra Tomii si Piatra Mare. Piatra Tomii, un obelisc cu o inaltime de 28 de metri, a fost declarata rezervatie naturala pentru unicitatea si frumusetea sa. Denumirea comunei Ceru Bacainti vine de la arborele care predomina in padurile din zona, arbore cunoscut sub denumirea de "cer"- "quercus cerris".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.