Procesul de inregistrare a parohiilor ce apartin Mitropoliei Basarabiei decurge inca anevoios, din cauza legilor imperfecte si a atitudinii de multe ori ostile ale autoritatilor locale si centrale de stat. In plus, hotararile judecatoresti definitive
Procesul de inregistrare a parohiilor ce apartin Mitropoliei Basarabiei decurge inca anevoios, din cauza legilor imperfecte si a atitudinii de multe ori ostile ale autoritatilor locale si centrale de stat. In plus, hotararile judecatoresti definitive privind inregistrarea parohiilor Mitropoliei Basarabiei nu sunt executate, informeaza Rompres.
Aceste greutati pe care le intampina inca Mitropolia Basarabiei sunt cuprinse intr-un memoriu pe care Mitropolitul Petru Paduraru, Intaistatatorul Mitropoliei Basarabiei, l-a inmanat presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden (foto), care s-a aflat recent intr-o vizita la Chisinau, in cadrul careia a avut intalniri cu oficialitatile moldovene, dar si cu reprezentantii tuturor cultelor religioase din Republica Moldova. Comitetul de Ministri al Consiliului Europei monitorizeaza modul in care Guvernul moldovean isi indeplineste obligatiile in legatura cu dosarul CEDO in cazul Mitropoliei Basarabiei.
Dupa cum informeaza, miercuri, ziarul Flux de la Chisinau, Mitropolitul Petru a prezentat in cadrul intalnirii cu presedintele APCE si punctul de vedere al Mitropoliei Basarabiei fata de noul proiect al Legii cultelor religioase, subliniind ca proiectul ar avea de castigat daca ar fi restabilite prevederile cu privire la retrocedarea bunurilor bisericesti confiscate abuziv de catre fostul stat sovietic.
Recunoasterea Mitropoliei Basarabiei, reactivata in 1992, a constituit una dintre cele mai spinoase probleme cu care s-au confruntat autoritatile comuniste de la Chisinau. Acest caz s-a judecat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), Mitropolia Basarabiei fiind repusa partial in drepturi In Republica Moldova functioneaza in prezent Mitropolia Moldovei, subordonata canonic Patriarhiei Moscovei, si Mitropolia Basarabiei, subordonata Patriarhiei Ortodoxe Romane.
Mitropolia Moldovei a aparut dupa ce, in iunie 1940, Basarabia a fost incorporata URSS. In 1940 in Basarabia erau 1090 de biserici si 28 de manastiri cu peste 1500 de preoti si calugari. In 1989 mai ramasesera doar 150 de biserici, o singura manastire si mai putin de 700 de preoti. Sute de biserici au fost demolate, iar altele au fost transformate in depozite, restaurante, cinematografe, grajduri, muzee ale ateismului. Muzeul de Istorie si Arheologie bisericeasca de la Chisinau, cel mai mare din tot Regatul Romaniei, a fost desfiintat iar renumita biblioteca a manastirii Noul Neamt din Chitcani a fost arsa in piata orasului. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.