Ministerul Finantelor a elaborat proiectul de lege pentru tranzactionarea creantelor detinute de catre persoanele fizice si juridice, prin Bursele de marfuri. Conform proiectului, creantele care au devenit certe, lichide si exigibile, mai noi de 365

Ministerul Finantelor a elaborat proiectul de lege pentru tranzactionarea creantelor detinute de catre persoanele fizice si juridice, prin Bursele de marfuri. Conform proiectului, creantele care au devenit certe, lichide si exigibile, mai noi de 365 de zile, elaborate de Bursele de marfuri se vor putea tranzactiona numai cu acordul Ministerului Finantelor Publice. In plus, creantele constituite ca garantii nu se tranzactioneaza prin intermediul Burselor de marfuri, iar creantele bugetare si creantele reprezentand sume de rambursat/restituit de la buget nu fac obiectul licitatiilor organizate in baza regulamentului operational al Bursei de marfuri pentru licitatiile cu creante comerciale. Totodata proiectul stabileste ca MFP trebuie sa avizeze regulamentele operationale de tranzactionare a creantelor elaborate de Bursele de marfuri. Ordinul MFP stabileste procentele maxime din valoarea creantelor comerciale asupra carora se poarta negocierea in vederea cesiunii prin Bursele de marfuri, in functie de evolutia pietei.

Vanzatorii sau cumparatorii nu pot avea obligatii fiscale restante

Ministerul Finantelor a stabilit ca tranzactionarea creantelor comerciale ale persoanelor juridice sau fizice se efectueaza dupa prezentarea unui certificat de atestare fiscala eliberat de organul fiscal competent, din care sa rezulte ca acestea nu inregistreaza obligatii fiscale restante. Cei care au calitatea de vanzator si inregistreaza obligatii fiscale restante, tranzactioneaza numai in baza acordului organului fiscal competent. Creantele comerciale pentru care regiile autonome, societatile nationale si societatile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar majoritar si care sunt producatori si furnizori de utilitati in domeniul energiei electrice, energiei termice, minerit, petrol si gaze naturale si transporturi, au calitatea de debitori si/sau creditori, se tranzactioneaza prin intermediul Bursei de marfuri, dupa analizarea creantelor comerciale de catre institutia publica implicata si acordarea mandatului operatorilor economici de catre institutia publica implicata in subordinea careia acestia isi desfasoara activitatea.

Redobandirea creantei de catre debitor sau persoane interpuse este interzisa

Proiectul de lege interzice redobandirea creantei de catre debitor, integral sau partial, direct sau indirect, sau prin persoane interpuse, iar actionarilor sau asociatilor, persoane fizice sau juridice, care detin mai mult de 10% din capitalul social al societatilor comerciale debitoare le este interzis sa participe, direct sau indirect, la achizitionarea creantelor comerciale asupra acestor societati.
Proiectul de lege elaborat de MFP intentioneaza derogarea de la cadrul general care permite vanzarea si achizitionarea de creante comerciale pe piata creantelor. In plus, conform proiectului de lege, se intentioneaza crearea unui cadru legal necesar tranzactionarii creantelor comerciale intr-un mediu organizat si reglementat, astfel incat sa se obtina o lichiditate pentru creantele comerciale, asigurandu-se prin intermediul organelor pietei reglementate, controlul si eficienta procedurilor.
De asemenea, tranzactionarea creantelor comerciale intr-un cadru organizat si reglementat asigura transparenta si obiectivitatea necesare in operatiunile financiare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.