Maotai este bautura nationala si diplomatica a Chinei. Maotai, produs numai in provincia Guizhou, face parte dintre cele mai faimoase bauturi din lume, alaturi de Scotch Whisky si Cognac Brandy. Denumirea bauturii vine de la numele orasulu

Maotai este bautura nationala si diplomatica
a Chinei. Maotai, produs numai in provincia Guizhou, face parte dintre cele mai faimoase bauturi din lume, alaturi
de Scotch Whisky
si Cognac Brandy.

Denumirea bauturii vine de la numele orasului Maotai (Mou Tai sau Mao Tai), situat in provincia Guizhou, China, singurul loc unde se produce aceasta bautura alcoolica. ""Poti face o bomba atomica oriunde, dar nu poti face Maotai decat in Maotai"", afirma Yuan Renguo, directorul celei mai mari firmei producatoare de Maotai din China. Spre deosebire de bauturile alcoolice produse in Occident, Maotai nu se obtine din fructe, ci din cereale. Principalele materii prime sunt: orezul, costreiul, graul, malaiul si meiul. Se produce prin fermentatie si distilare, intreg procesul durand aproximativ cinci ani. Se produc doar 10.000 de tone de Maotai pe an. ""Discrepanta dintre oferta si cerere fiind foarte mare, in ultimii ani, pretul pentru o sticla de 500 ml de Maotai se ridica la 100 de dolari. Poate costa si mult mai mult daca bautura este foarte veche"", spune Wanc, angajat al unui restaurant chinezesc din Bucuresti.
MEDICAMENT. Maotai contine un grad de 53% alcool. Cu toate acestea, nu arde gura sau gatul cand este consumat, nu se urca la cap foarte usor si nu deranjeaza stomacul. Cei care beau regulat Maotai nu se imbolnavesc de ficat sau de stomac, ci, mai degraba, cu ajutorul acestei bauturi, se trateaza de eventualele boli ale acestor organe. Expertii spun ca aceasta bautura contine o multitudine de elemente nutritive, in mod special proteine si vitamine.
Maotai este transparent, are un gust dulceag si un miros intepator. Se spune ca Maotai este, de foarte multa vreme, bautura preferata a poetilor si a artistilor plastici. Ei isi gasesc usor inspiratia in compania unui pahar din care se simte aroma naturala a bauturii chinezesti. Peste 95% din productia anuala de Maotai este consumata in China, fiind considerata o bautura a elitelor, a diplomatilor si a politicienilor.

UNUL IN LUME


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.