lege, complementar lustratiei, prin care se prevede liberul acces al oricarei persoane la documentele aflate la Arhivele Nationale.
Adrian Iorgulescu spune ca noul act normativ este in stransa legatura cu "legea lustratiei", pentru ca, "deschiza
lege, complementar lustratiei, prin care se prevede liberul acces al oricarei persoane la documentele aflate la Arhivele Nationale.
Adrian Iorgulescu spune ca noul act normativ este in stransa legatura cu "legea lustratiei", pentru ca, "deschizand aceste arhive, vom sti cine a colaborat cu structurile Partidului Comunist". Toate aceste proiecte de legi, carora li se adauga si "Comisia pentru analiza Dictaturii Comuniste din Romania", condusa de Vladimir Tismaneanu, si Ordonanta de Urgenta a Guvernului care modifica "legea Ticu", au ridicat mai multe valuri de dezbatere, atat in randul societatii civile, cat si la nivelul clasei politice.
Intre timp, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) este supus unor presiuni destul de mari din partea celor care aduc dosare la verificat, dar si din partea opiniei publice, care cere sa afle concluziile la care a ajuns Colegiul CNSAS in legatura cu dosarele intens mediatizate. Iar institutia a avut partea ei de scandal, inca din primavara acestui an, prin alegerea lui Corneliu Turianu ca presedinte al Colegiului in locul lui Ticu Dumitrescu. Ulterior, dupa o mediere politica, unde un rol important l-a jucat presedintele Basescu, sef al CNSAS a devenit Claudiu Secasiu. Cele trei initiative, care vizeaza aproximativ aceeasi tema, sunt oarecum caduce, avand in vedere ca ele vin la 16 ani de la evenimentele din decembrie 1989. Mai grav decat atat este ca inca nu este clar daca aceste propuneri legislative sunt menite sa lustreze la propriu clasa politica sau sunt folosite ca arme de santaj, asa cum au declarat mai multi oameni politici, lucru indicat si de scandalul amendamentelor la legea lustratiei. La vremea respectiva au fost trecuti si apoi scosi de pe categoria lustrabililor capitanii de nave care ar fi colaborat cu fosta Securitate.

Arhivele PCR, deschise
Proiectul de lege anuntat de Ministerul Culturii stabileste ca Arhivele Nationale sunt o institutie publica de cultura aflata in subordinea MAI. Prin efectul acestei legi, arhivele PCR si UTC vor fi la indemana cercetatorilor, dar si a persoanelor publice care doresc sa le consulte. Proiectul de lege lasa secrete documentele medicale, pe o perioada de o suta de ani si documentele considerate ca fiind "secret de stat".
Virgil Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii, a declarat ca, "in rest, documentele ce se afla in arhiva operativa si care in momentul de fata sunt interzise la acces pentru o perioada de 30 de ani vor intra la acces liber". Arhivele Dunarea nu vor intra sub incidenta legii, deoarece se gasesc la SRI, ministrul Iorgulescu declarand ca ele au parte, in prezent, de o lege separata. Legea mai prevede ca persoanele care au documente importante sa le poata da statului, instituindu-se o noua categorie de arhive, cele detinute de persoanele fizice.

Proiectele lustratiei
Cele doua initiative de legi ale lustratiei, proiectul liberal si cel apartinand PIN, sunt destul de apropiate ca forma si propuneri. Partidul Initiativa Nationala propune, prin "legea antinomenclatura", ca, timp de 10 ani, persoanele care au facut parte din nomenclatura comunista sa nu aiba voie sa candideze, sa fie alese pentru functii de demnitate publica sau sa fie numite in functii publice. Legea PIN, spre deosebire de cea liberala, include in categoria lustrabililor si fostii deputati ai Marii Adunari Nationale si fostii membri ai Consiliului politic superior al Fortelor Armate, ai consiliilor politice ale armatei, ale marilor unitati si ale organelor centrale. Deosebirea dintre cele doua legi consta in faptul ca PIN defineste clar ca fiind lustrabili fostii membri ai Comitetului Politic Executiv, al Prezidiului Permanent si ai Secretariatului PCR, precum si pe cei care au fost membri sau membri supleanti in CC al PCR. Vizati de lege sunt si fostii membri ai Colegiului Central de Partid si ai Comisiei Centrale de Revizie a PCR. Din aceasta perspectiva, liberalii propun o definitie mai vaga, considerand lustrabile "persoanele care au ocupat functii de conducere in aparatul central" al PMR, PCR, UTM si UTC.

Ordonanta CNSAS
Tot in acest an, inca din luna februarie, guvernul si-a aratat interesul in "armonizarea printr-o viziune coerenta" a disfunctionalitatilor "legii Ticu".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.