Initiativa CIVIC MEDIA, de dare in vileag a jurnalistilor care, inainte de 1989, au avut o relatie de colaborare frateasca cu "odioasa" institutie, este prima care se bucura de succes in acesti ultimi ani. Culmea ironiei este ca succesul este strans
Initiativa CIVIC MEDIA, de dare in vileag a jurnalistilor care, inainte de 1989, au avut o relatie de colaborare frateasca cu "odioasa" institutie, este prima care se bucura de succes in acesti ultimi ani. Culmea ironiei este ca succesul este strans legat de publicatia de la care a plecat aceasta initiativa si care iata ca deja isi trece la activ nu mai putin de patru informatori activi, surclasand net o publicatie rivala care pana la ora actuala nu se poate mandri decat cu un singur informator, care insa i-a fost si redactor-sef. In atmosfera de suspiciune aproape generala se vehiculeaza nume mai grele sau mai usoare, nefiind insa deloc sigur ca ele vor ajunge si la cunostinta publicului cititor. Pur si simplu pentru faptul ca jurnalistii nu fac parte dintre categoriile a caror deconspirare poate si trebuie sa fie facuta publica. Exista, deci, posibilitatea ca CNSAS sa stabileasca cine a mai fost cu musca pe caciula; dar ramane la latitudinea acestora sa recunoasca public acest lucru. Situatie in care demersul amintitei organizatii emanata de publicatia cu resurse informative remarcabile devine, practic, inutil.
Problema informatorilor dintre noi e veche si deloc spectaculoasa. Pe vremea cand lucram ca reporter la un cunoscut ziar bucurestean, stiam cu destul de mare precizie cine sunt cei care "ciripeau" pe la organe. Dupa revolutie, cand am dat peste "documentele secrete" din fisetul fostului redactor-sef, am avut si confirmarile necesare. N-am organizat atunci sedinte de analiza sau demascari. Ni s-a parut mult mai important sa ne facem treaba si sa scriem asa cum nu o putusem face pana atunci. Ulterior, unii dintre turnatori s-au transferat pe la alte ziare, iar altii au ramas, iesind la pensie cand le-a venit sorocul. Unul, mi se pare, mai e si astazi in functie. Interesant mi s-a parut doar faptul ca dintre ei s-au ridicat cele mai ferme si mai necrutatoare voci anticomuniste si - bineinteles - antisecuriste, alimentand randurile unei societati civile pestrite si lipsite de credibilitate.
Iata ca acum ni se ofera, pe tava, tema "noilor" informatori. A sereistilor infiltrati de institutia de specialitate prin redactii. Cat de similara este aceasta operatiune cu cele desfasurate de Securitate? Tema este interesanta si ar merita o dezbatere cel putin teoretica. Pentru ca, practic, mi-e greu sa cred ca servi-ciul dlui Timofte si-ar fi asumat un asemenea risc fara sa aiba justificarile si prevederile legale. Cu atat mai mult cu cat s-a dovedit ca unele publicatii n-au fost deloc straine de teme aflate la limita sigurantei nationale, in care s-au implicat pana dincolo de limitele interesului profesional. Iar in cazul in care astfel de aspecte nu exista, sau nu se manifesta, chiar nu vad vreun motiv de ingrijorare ca printre colegii de redactie s-ar afla si unii sub acoperire. Care ar putea sa toarne, ce? Ca injuram guvernul sau presedintele?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.