Presedintele ucrainean Victor Iuscenko a ajuns ieri la termenul scadent in ceea ce priveste rezolvarea haosului politic in care se afla tara de peste trei luni. Astfel, liderul de la Kiev trebuia sa decida daca accepta numirea fostului sau rival la
Presedintele ucrainean Victor Iuscenko a ajuns ieri la termenul scadent in ceea ce priveste rezolvarea haosului politic in care se afla tara de peste trei luni. Astfel, liderul de la Kiev trebuia sa decida daca accepta numirea fostului sau rival la alegerile prezidentiale din 2004, Victor Ianucovici, in postul de premier sau daca dizolva parlamentul. In cazul in care va opta pentru varianta dizolvarii legislativului, alegerile parlamentare anticipate urmeaza sa aiba loc in termen de 60 de zile. Pentru a fi de acord cu inscaunarea lui Ianucovici, Iuscenko avea nevoie de garantii certe conform carora presedintele Partidului Regiunilor, sustinator si sustinut de Moscova, va continua procesul de apropiere a tarii de Uniunea Europeana, informeaza Reuters. Din acest motiv, Iuscenko le-a cerut politicienilor de la Kiev sa semneze o declaratie continand principiile de baza ale Revolutiei Portocalii, care l-au propulsat la conducerea tarii, in urma cu doi ani.
Ucraina se zbate in aceasta criza politica de la alegerile parlamentare din luna martie, in urma carora nici un partid nu a obtinut majoritatea necesara. Orgoliile politice ale celor trei formatiuni pro-occidentale care au sprijinit Revolutia Portocalie, in 2004, au facut insa ca o o recoalizare a acestora, in vederea formarii unui guvern, sa fie imposibila.
Despre dilema in care s-a aflat in ultimele ore Iuscenko a relatat, pe larg, ieri, presa de la Kiev, intrebandu-se care va fi decizia presedintelui. "Astazi (n.r. - Ieri) este termenul-limita anuntat de presedintele Iuscenko pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru. Daca nu va fi desemnat nici un candidat, Parlamentul va fi dizolvat", a titrat cotidianul Delo, in vreme ce o alta publicatie s-a aratat mai sigura de perspectiva dizolvarii Legislativului: "Parlamentul este pregatit pentru schimbare. Cu cat dureaza mai mult negocierile intre formatiunile proruse si partidul proprezidential, cu atat se creeaza impresia ca va fi convocat un nou scrutin", subliniaza editorialistii cotidianului.
In asteptarea unei decizii, la Kiev au avut loc ieri noi manifestatii, fie de sustinere, fie de contestare a numirii lui Ianucovici. Cei mai numerosi au fost sustinatorii lui Ianucovici, care considera ca seful statului nu are dreptul sa dizolve Parlamentul si au cerut numirea liderului Partidului Regiunilor in functia de prim-ministru.
Ucraina se indeparteaza de NATO
Sperantele Ucrainei de a adera la Planul de Actiuni pentru Apartenenta la NATO, primul pas catre integrarea in structurile aliantei, sunt subminate de criza politica de la Kiev, au avertizat diplomati occidentali, citati de Financial Times, transmite Mediafax. Diplomatii au afirmat ca incapacitatea presedintelui Iuscenko de a pune capat crizei care afecteaza Ucraina dupa alegerile din martie face ca planurile sale prooccidentale "sa fie tot mai greu de realizat pe masura ce trece timpul".
"Sunt tot mai multi europeni care pun sub semnul intrebarii oportunitatea aderarii Ucrainei la Planul de Actiuni pentru Apartenenta la NATO", a declarat un diplomat occidental. Victor Iuscenko spera ca Ucraina va fi acceptata in Planul de Actiuni pentru Apartenenta la NATO la summitul Aliantei de la Riga, din noiembrie. Insa diplomatii se tem ca acest lucru va fi imposibil din cauza incertitudinii de pe scena politica ucraineana. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.