Guvernul a renuntat, ieri, printr-o ordonanta, la pretul national de referinta pentru energia termica, pe care l-a inlocuit cu un pret local. Aceasta decizie va determina o crestere medie la nivel national a tarifului la gigacalorie cu 15-20%, a decl
Guvernul a renuntat, ieri, printr-o ordonanta, la pretul national de referinta pentru energia termica, pe care l-a inlocuit cu un pret local. Aceasta decizie va determina o crestere medie la nivel national a tarifului la gigacalorie cu 15-20%, a declarat Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. "Cresterea pretului mediu la nivel national, dupa calculele generale, poate fi, in perioada de iarna iarna, de 15% - maxim 20%. Depinde de cat de gospodari sunt primarii din administratia locala", a spus Toader, precizand ca autoritatile care vor folosi eficient fondurile alocate pentru modernizarea sistemului de incalzire isi vor permite sa instituie preturi mai mici. El a afirmat ca spera ca, pe baza acestor masuri, proprietarii care si-au instalat centrale termice de apartament sa solicite, peste 4-5 ani, rebransarea la sistemul de incalzire centralizat.
Autoritatile de reglementare competente vor stabili, pentru fiecare localitate, preturi locale de referinta (PLR) pentru energia termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate, iar autoritatile administratiei publice locale le vor aproba. Tarife locale mai mici decat in restul tarii ar urma sa fie in orase precum Bucuresti, Oradea, Brasov si Iasi, unde centralele termice sunt avansate din punct de vedere tehnologic, in timp ce in localitati ca Botosani, unde instalatiile de incalzire sunt invechite, ar urma sa fie introdus un pret local mai mare, a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Reamintim, ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat, recent, ca toate termocentralele din Bucuresti aflate in subordinea MEC vor trece in administrarea locala, cu exceptia CET Vest.
Statul acopera 45% din costurile furnizorilor
Preturile locale de referinta vor fi stabilite in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii si posibilitatea bugetelor locale de sustinere bugetara a populatiei pentru plata energiei termice, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului. Vasile Blaga a adaugat ca furnizorii de energie termica vor primi sprijin financiar de la bugetul de stat, valoarea sumelor acordate urmand sa fie de maximum 45% din costurile determinate pentru combustibilul folosit. In localitatile in care nu a fost stabilit un pret local de referinta, facturarea se va face la pretul de 107,5 lei/Gcal (actualul pret national de referinta) pana la data stabilirii pretului local, dar nu mai tarziu de 60 zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei aprobate de Guvern. Autoritatile locale vor participa la subventionarea cheltuielilor de producere a energiei termice pentru localitatea proprie cu minim 10% din costuri. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.