Se spune ca evreii, in drum spre tara Fagaduintei, regretau cel mai mult prazul, ceapa si usturoiul pe care le gaseau din belsug in Egipt. De altfel, usturoiul era venerat de catre egipteni. Aproape la fel de pretuit era si in Grecia sau Roma antica.
Se spune ca evreii, in drum spre tara Fagaduintei, regretau cel mai mult prazul, ceapa si usturoiul pe care le gaseau din belsug in Egipt. De altfel, usturoiul era venerat de catre egipteni. Aproape la fel de pretuit era si in Grecia sau Roma antica. Dacii erau si ei mari iubitori de usturoi. Cel putin asa sustine Aristofan care, intr-o comedie a lui, ii remarca pe acesti "eroi mancatori de usturoi". Eroi, sustine scriitorul, pentru ca usturoiul avea menirea de a-i mentine puternici in lupta. Din acelasi considerent il mancau si soldatii legiunilor romane si atletii greci.
Apetenta dacilor pentru usturoi nu este o simpla intamplare. Istoricul roman Iordanes afima ca stramosii nostri aveau temeinice cunostinte de farmacologie si toxicologie si foloseau cu intelepciune virtutile terapeutice ale unor plante. Iar proprietatile usturoiului, de intaritor al sistemului imunitar si antibiotic natural, erau bine cunoscute - multe dintre calitatile lui sunt pomenite in inscriptiile dezgropate in Egipt si datand de peste 4000 de ani.

Vinete cu usturoi la cuptor
Pentru 4-6 portii
Ingrediente: 3 vinete, 2 linguri faina, 5 rosii, 1 pastarnac, 2 ardei grasi, 4 catei de usturoi, 1 ceasca ulei, 1 foaie de dafin, 1 crenguta cimbru, patrunjel verde, sare, piper, boia dulce de ardei


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.