Israelul planuieste de mai mult timp ocuparea sudului Libanului. Intr-o prima etapa, pana la raul Litani. Aceasta zona va da Israelului acces la o importanta sursa de apa si va crea totodata o "zona tampon" intre Israel si militantii arabi. Din acest
Israelul planuieste de mai mult timp ocuparea sudului Libanului. Intr-o prima etapa, pana la raul Litani. Aceasta zona va da Israelului acces la o importanta sursa de apa si va crea totodata o "zona tampon" intre Israel si militantii arabi. Din acest punct de vedere, actiunile Hezbollah contra Israelului - bombardarea Haifa cu rachete "Rand 2 si 3" - permite statului evreu sa demonstreze ca este supus unor actiuni extreme ale Hezbollah, cu armament furnizat de Siria si Iran. Israelul va pistona in continuare pe dreptul sau la "autoaparare" si va putea "acrosa" - prin Hezbollah - Siria si Iranul, aducandu-le in fata "tevii de pusca" a SUA. Practic, Libanul a fost distrus in cea mai mare parte. Dar, interesant, nu se cunosc si pierderile Hezbollah. Daca au fost.
Planul lui Richard Perle
Seicul Hassan Nasrallah - liderul Rezistentei Libaneze a Organizatiei Hezbollah - declara recent: "Nu vom fi singurii care vom plati pretul acestui razboi. Casele noastre nu vor mai fi singurele distruse. Copiii nostri nu vor mai fi singurii ucisi. Oamenii nostri nu vor mai fi singurii care dispar. Zilele acelea au trecut. Va promit ca timpurile acelea au trecut". Cuvintele lui Hassan Nasrallah servesc insa de minune Israelului, care se declara "victima Hezbollah" si isi proclama dreptul la "autoaparare". O "autoaparare" care va aduce "Israeli Defence Force" (IDF) mai intai in Liban, apoi in Siria, potrivit "Stratfor". Si planului lui Richard Perle. In acelasi context trebuie privita si "incetineala" cu care sunt evacuati din Liban cetatenii americani. Potrivit lui Silva Boghossian, cetateana americana din Liban, intervievata pe 15 iulie a.c. de Greta van Susterem pentru "Eastern Daylight Time", "Statele Unite nu au nici un plan de evacuare din Liban". In timp ce italienii si sud-africanii fusesera evacuati din hotel cu doar doua zile mai inainte, la o zi dupa inceperea bombardamentelor aviatiei israeliene, Silva Boghossian se inregistrase pentru evacuare la Consulatul SUA, dar de atunci "nu s-a mai intamplat nimic". Hotelul in care statea Boghossian era, de aceea, plin de americani. Cu toate ca acestia puteau fi, cu mare usurinta, transportati, cu elicoptere, la baza britanica Larnaka (Cipru).
Actiunea militara de tip "dominou" a Israelului a fost descrisa, punct cu punct, de Richard Perle intr-un document datand din 1996 - cu zece ani in urma - document de care Premierul Olmert nu s-a indepartat, in conflictul actual, nici macar cu un milimetru.
Cele trei tinte: Hezbollah, Siria si Iran
Actualul plan de lupta al Israelului a fost trasat cu zece ani inainte, in 1996, de fostul sef al "Defence Policy Board" din Pentagon, neoconservatorul Richard Perle, scrie Mike Whitney. Richard Perle a colaborat la plan cu alti doi cunoscuti neoconservatori americani, David Wurmser si Douglas Feith. Documentul, cunoscut sub titlul "A Clean Break: Strategy for Securing the (Israel) Realm", ofera toate detaliile planului prin care Israelul isi va dobori rivalii din regiunea Orientului Apropiat si va redesena harta zonei. Inclusiv noile sale granite. Iata ce putem citi la capitolul "Securizarea granitei de Nord": "Siria ameninta Israelul de pe pamant libanez. O abordare a acestei situatii, una pe care America sa o poata simpatiza, ar fi aceea in care Israelul ar prelua initiativa strategica, in mod preventiv, de-a lungul granitei sale de nord, angajand in lupta Hezbollahul pro-iranian, Siria si Iranul". Tocmai aceasta este pe cale sa se intample acum in Orientul Apropiat. De aceea Israelul pune un accent special pe Hezbollahul pro-iranian. Cheia cu care se vor deschide atat portile Siriei, cat si - mai ales - cele ale Iranului. Urmatoarea "tinta" a SUA de pe "Axa raului" (inamicii Statelor Unite, unde Washingtonul incearca o "schimbare de regim"). Mai departe "A Clean Break" precizeaza: "Cele trei obiective (Hezbollah, Siria si Iran) sunt principalii agenti ai agresiunii din Liban, astfel ca trebuiesc lovite tintele militare din Liban si, in caz ca aceasta nu va fi suficient, trebuiesc lovite tintele din Siria".
Alt sfat urmat indeaproape de Olmert: Siria a devenit, in momentul de fata, "tinta" iminenta a unui masiv atac aerian israelian. Care - potrivit "Stratfor" - va lovi aeroporturi, baze militare, centrale electrice, autostrazi, cai ferate si alte mijloace de comunicatie (centrale telefonice, posturi tv si de radio etc.).
Documentul "A Clean Break" a fost redactat in 1996 de Richard Perle pentru primul ministru de atunci al Israelului, Bibi Netanyahu. Care nu a avut insa ocazia sa-l puna in practica. Acest document dovedeste ca Israelul nu a actionat si nu va actiona "iresponsabil" sau "spontan" - dupa cum s-a mai afirmat - ci executand, scrupulos, un amplu plan strategic. Care ii va pulveriza adversarii si va "reconfigura" harta Orientului Mijlociu, conform intereselor Israelului si SUA.
(va urma)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.