Tema lansata de ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy cu privire la transformarea UDMR in partid politic, in contextul in care UCM vrea sa faca aceeasi miscare, risca sa plaseze Uniunea in afara scenei politice.  Ramane de vazut cum va vota comun
Tema lansata de ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy cu privire la transformarea UDMR in partid politic, in contextul in care UCM vrea sa faca aceeasi miscare, risca sa plaseze Uniunea in afara scenei politice. Ramane de vazut cum va vota comunitatea maghiara!

UDMR risca sa-si piarda electoratul maghiar, care i-a asigurat ascensiunea in Parlament in ultimii 16 ani. Ajunsa aproape la limita pragului electoral, UDMR trebuie sa faca fata unei posibile dezintegrari care ar putea rezulta prin transformarea Uniunii in partid politic, cat si prin aparitia unei alte formatiuni a comunitatii maghiare - UCM.

Liderul senatorilor UDMR Verestoy Attila declara ca aparitia unui nou partid care se autodeclara reprezentantiv pentru comunitatea maghiara nu este in masura sa afecteze credibilitatea Uniunii. „Multi au dorit si pana acum sa provoce o ruptura in cadrul Uniunii, cu scopul ca poate vor reusi sa rupa o parte din voturile electoratului nostru si sa le directioneze catre ei... Sper totusi ca inregistrarea UCM-ului ca partid nu va influenta electoratul dezorientat si debusolat care ar putea sa cread a povestile spuse de unii si de altii“ a declarat Verestoy Attila. Liderul UDMR a admis insa ca Uniunea va trebui sa faca eforturi pentru a rezolva cerintele comunitatii maghiare si a nu lasa loc acumularilor de tensiuni.

Schimbarea la fata
Unii lideri ai UDMR au anuntat si intentia de a schimba fata Uniunii, transformand-o in partid politic.Timp de 16 ani, UDMR a beneficiat de un dublu standard - pe de o parte, a incasat subventii de la buget, asemeni celorlalte partide politice, iar pe de alta parte, si-a declarat statutul de uniune culturala si nationala, in care sa se regaseasca diferite orientari doctrinare. Ideea trecerii cu acte in regula in randul partidelor politice a fost relansata saptamana trecuta. „Este o noua conceptie pentru ca functionarea noastra ca Uniune este destul de greoaie si anumite mecanisme caracteristice partidelor politice ar trebui preluate si de noi. Nu inseamna ca vom renunta la caracterul de Uniune, astfel incat toti maghiarii sa-si simta reprezentate interesele“, a tinut sa precizeze senatorul UDMR.

UCM si jocurile politicianiste
Liderul UDMR critica demersurile anuntate de „rivalii“ de la UCM de a se inregistra ca partid. „Eu cred ca este un pas care nu a fost gandit suficient, nu e rezultatul unor analize facute in interesul comunitatii maghiare, ci doar al unor doritori de jocuri politicieniste ...“ a mai spus Verestoy.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.