Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) cere deconspirarea urgenta a parlamentarilor care au avut legaturi cu fosta Securitate. Presedintele Societatii Academice (membra a CPC), Alina Mungiu Pippidi, a sustinut, ieri, intr-un interviu acordat BBC, c
Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) cere deconspirarea urgenta a parlamentarilor care au avut legaturi cu fosta Securitate. Presedintele Societatii Academice (membra a CPC), Alina Mungiu Pippidi, a sustinut, ieri, intr-un interviu acordat BBC, ca situatia este cu atat mai urgenta cu cat "acesti securisti camuflati in parlamentari" se vor pronunta asupra reformarii actualelor servicii secrete. Potrivit directorului SAR, ultima data cand au fost verificati parlamentarii, adica la inceputul legislaturii, nu a existat timpul fizic pentru a fi verificate toate listele de candidati. "Deci, practic, listele de candidati au fost depuse atat de tarziu incat n-a ramas timpul fizic sa se verifice nici 10% din candidati, dupa care toata lumea parca a uitat despre acest lucru, desi e un lucru de o mare importanta. Noi am avut oameni pe lista la care dovezile sunt clare, au fost gasiti de alti oameni in dosarul lor care n-au fost nici azi confirmati de CNSAS", a explicat Alina Mungiu Pippidi. Potrivit acesteia, CNSAS, "care e bombardat cu cereri din toate partile pentru a vedea dosarul unora sau altora", trebuie sa-si respecte intai obligatia legala. "In momentul in care acesti oameni sunt documentati si dispare perdeaua aia cu siguranta nationala care ii proteja, in acel moment solicitam conducerii celor doua Camere si conducerii partidelor, practic, sa ia decizii in ce-i priveste pe acesti oameni. Acesti oameni nu au ce cauta in Parlament", a spus Alina Mungiu Pippidi. Aceasta a explicat ca din cauza faptului ca CNSAS nu a avut timp sa-i verifice pe toti parlamentarii, s-a incalcat legea. "Acesti oameni se afla in Parlament intr-o stare de ilegalitate, mai ales ca toti au semnat ca nu au avut nici un fel de legaturi cu Securitatea, deci situatia lor e mult mai grava. Acum s-a facut atat scandal legat de jurnalisti care ar fi cooperat cu Securitatea in tineretea lor. Bun, foarte rau au facut, dar, pe de alta parte, jurnalistii nu au o pozitie, cei din presa privata, in care sa fi semnat ca nu au colaborat cu Securitatea. Era dreptul lor sa colaboreze cu cine voiau. Alta situatie este la parlamentari", a continuat directorul SAR. Alina Mungiu Pippidi a explicat ca alesii sunt in situatia de "fals in acte". "Si situatia devine suparatoare pentru ca acum, dupa ce a venit noua arhiva, dupa ce, in sfarsit, nu mai exista acele dosare de siguranta nationala prin care SRI-ul, de fapt, proteja pe unii oameni politici, acum, incet-incet, se aud nume care au fost gasite, care se gasesc si pe masura ce timpul trece, circula zvonuri pe seama diferitilor oameni si care pateaza Parlamentul ca intreg", a mai spus presedintel Societatii Academice romane. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.