Daca vreti sa va imprieteniti cu soarele, trebuie sa stiti cat de sensibili sunteti in fata razelor ultraviolete. Dermatologii spun ca exista 6 tipuri de persoane, mai mult sau mai putin sensibile. Clasificarea lor a fost facuta in functie de culoare

Daca vreti sa va imprieteniti cu soarele, trebuie sa stiti cat de sensibili sunteti in fata razelor ultraviolete. Dermatologii spun ca exista 6 tipuri de persoane, mai mult sau mai putin sensibile. Clasificarea lor a fost facuta in functie de culoarea parului, a pielii, dupa predispozitia la insolatie, precum si dupa gradul de bronzare, la 30 de minute de expunere la soare. Doar daca aflati in ce categorie va incadrati, puteti folosi crema de protectie potrivita. De exemplu, oamenii cu parul roscat si pielea deschisa la culoare nu se bronzeza, dar pot face insolatie foarte usor. De aceea ei au nevoie de o lotiune cu factor de protectie foarte ridicat. In schimb, cei cu parul brun sau negru si cu ten inchis, se bronzeaza repede si nu sufera la fel de mult din cauza ultravioletelor. Prin urmare, factorul de protectie poate fi mai scazut. De asemenea, este bine sa stiti ca lotiunile si cremele nu sunt utile doar la plaja. Ele pot fi folosite chiar si atunci cand iesiti la plimbare sau cand lucrati in aer liber.

Protejati-va si dupa plaja
Atunci cand mergeti la plaja trebuie sa folositi lotiuni si creme de protectie impotriva razelor ultraviolete. Dar pielea are nevoie de ingrijire si dupa ce a luat sfarsit baia de soare. Un dus cald si un gel care contine uleiuri hidratante va scapa de nisipul ramas pe corp, de sarea de mare sau de clorul din piscina. Produsele de-dicate copiilor sunt cele mai indicate pentru ca nu contin parfumuri si nu irita pielea. Dupa dus puteti aplica asa-numita lotiune de dupa plaja. Cel mai bine este sa alegeti geluri racoritoare, care reduc senzatiile neplacute de iritatie sau disconfort. Unele lotiuni de dupa plaja au vitamine si agenti de hidratare care refac necesarul de apa al pielii si repara posibilele afectiuni aparute in urma expunerii la soare.

Inghetata, antidot impotriva caniculei
Atunci cand soarele ne stoarce de orice puteri, cand caldura devine insuportabila si aerul irespirabil, doar gandul la inghetata si ne simtim mai racoriti. Numai ca pana la gustul inghetatei de azi, mirosul si culoarea ei au trecut secole de incercari. Caci povestea ei incepe inca de pe timpul imparatului roman Nero. Acesta isi trimitea sclavii in munti sa ii aduca zapada si gheata pentru a-si raci sucurile naturale care ii placeau atat de mult. Dar cartile de gastronomie incep povestea ceva mai tarziu. Mai exact in vremea lui Marco Polo (1254-1324). Se crede ca acesta ar fi vazut pentru prima data cum se face inghetata in timpul uneia din calatoriile sale in China. La intoarcerea sa in Italia, a adus intr-un recipient un fel de apa inghetata si colorata. Ceva asemanator intru-catva cu serbetul. Bine, nu exista nici un document care sa ateste ca lucrurile s-au intamplat astfel. Dar mitul merge mai departe si devine din ce in ce mai frumos. Caterina de Medici a dus acest desert magic in Franta drept cadou pentru viitorul ei sot, Ducele de Orleans. Mai apoi Charles I al Angliei a angajat un bucatar francez la Curtea Regala. Francezul a vrut sa il impresioneze si a servit la un banchet acea "crema inghetata". Si intr-adevar regele a fost impresionat! Atat de mult, incat i-a cerut bucatarului sa nu divulge secretul. Drept recompensa l-a umplut de aur si de bani. Din fericire bucatarul nu si-a tinut promisiunea, asa ca putem sa ne bucuram cu totii de acest desert atat de racoritor.

Totul despre... insolatie
Insolatia este un accident provocat de caldura excesiva sau de radiatiile puternice ale soarelui. Ea poate aparea si la persoane care stau prea mult la plaja dar si la cele care in zile toride depun o activitate intensa. Vremea umeda si foarte calda impiedica organismul sa se poata racori singur. Cand s-a instalat insolatia, primele simptome sunt cele de epuizare totala: slabiciune, ameteala, greata, sete foarte mare. Daca pielea devine rosie, uscata si fierbinte, situatia devine grava. Cu atat mai mult daca apar frisoanele. Atunci trebuie luate primele masuri. Cele mai eficiente sunt impachetarile cu cearceafuri umede si folosirea pungilor cu gheata la cap. Iar extremitatile se maseaza usor pentru a stimula circulatia. Daca bolnavului i se face sete, acesta poate consuma un ceai de menta cu o lingurita de miere. Alcoolul este strict interzis.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.