Considerat de multi critici drept cel mai mare cineast american in viata, desi, fapt uimitor, Oscarul l-a ocolit pana acum cu incapatanare, MARTIN SCORSESE are meritul de a fi autorul unor filme intrate in memoria colectiva drept clasice pentru fieca
Considerat de multi critici drept cel mai mare cineast american in viata, desi, fapt uimitor, Oscarul l-a ocolit pana acum cu incapatanare, MARTIN SCORSESE are meritul de a fi autorul unor filme intrate in memoria colectiva drept clasice pentru fiecare din ultimele trei decenii ale secolului XX: TAXI DRIVER (anii '70), RAGING BULL (anii '80) si GOODFELLAS (anii '90). Niciunul dintre gigantii cinematografului mondial, fie ca e vorba de INGMAR BERGMAN, de STANLEY KUBRICK sau de ERIC ROHMER, nu poate emite o asemenea pretentie. Cu rabdare, cu o perfecta cunoastere a mediului predilect al operelor sale, cartierul italienesc - Little Italy - din New York, cu un extraordinar simt al detaliului, Scorsese si-a cladit o pozitie unica in lumea celei mai populare dintre arte, chiar daca sistemul de la Hollywood, bazat pe criterii si interese ascunse, a refuzat si refuza in continuare sa-i acorde recunoasterea cuvenita sub forma statuetei, in fond atat de banale, poleite cu aur.GOODFELLAS se inspira din fapte adevarate, asa cum sunt expuse intr-un best-seller al reporterului american Nicholas Pileggi, WISEGUY: LIFE IN A MAFIA FAMILY (Cotcarul. Viata unei familii mafiote), care este si coautor al scenariului, alaturi de Scorsese insusi. "Viata" amintita nu este cea a unei capetenii a mafiei, ca in GODFATHER (Nasul), de pilda, ci a unui mafiot de rand, Henry Hill (RAY LIOTTA) si a celor mai buni prieteni ai sai, flegmaticul Jimmy Conway (ROBERT DE NIRO) si colericul Tommy DeVitto (JOE PESCI). Henry este un italo-irlandez, care, de mic copil, a avut o unica ambitie: sa intre in randurile mafiei. "De cand ma stiu" - isi aminteste el - "am dorit sa devin gangster. A fi gangster este mai bine decat a fi presedintele Statelor Unite". si, intr-adevar, de la cea mai frageda varsta ajunge in anturajul bossului mafiot local (Paul Sorvino). "Eram tratat ca un om in toata firea. Traiam ca intr-un vis... La 13 ani castigam mai multi bani decat majoritatea adultilor din cartier".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.