Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian, si-a dat ieri demisia, dupa 10 luni de activitate in aceasta functie si la numai o zi dupa ce a fost anuntata definitivarea Strategiei pentru dezvoltarea turismului. "Motivul aces
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian, si-a dat ieri demisia, dupa 10 luni de activitate in aceasta functie si la numai o zi dupa ce a fost anuntata definitivarea Strategiei pentru dezvoltarea turismului. "Motivul acestei demisii este de natura personala, dar nu ascund faptul ca la decizia mea a contribuit si interviul acordat revistei "Capital", mai exact, limbajul utilizat in acel interviu, pe care il regret. Mesajul interviului, insa, il sustin in continuare" a declarat Ovidiu Iuliu Marian.
Potrivit Mediafax, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a transmis premierului Tariceanu, pe 27 iulie, o adresa prin care solicita demiterea presedintelui ANT, motivand activitatea lipsita de profesionalism si cele mai recente declaratii ale acestuia. Surse au precizat ca Berceanu asteapta "o propunere viabila" din partea PNL caruia ii revine acest post, pentru ca turismul sa fie revitalizat. Potrivit unor surse, succesorul lui Ovidiu Marian ar fi subsecretarul de stat din Ministerul Economiei si Comertului, Nicolae Buzdun, fost angajat al lui Mohamed Murad de la Spring Time, el ocupand o perioada functia de director general la Perla Majestic Grup SA.
Contestat de agentiile de turism
Amintim ca, intr-un interviu aparut intr-un saptamanal economic, Ovidiu Marian a declarat ca nu mai poate face turism si ca se roaga sa plece cat mai repede. In urma acelui interviu, in care critica activitatea hotelierilor de pe Litoral, a agentiilor de turism, privatizarea si efectele acesteia, Ovidiu Marian si-a atras foarte multe critici. El i-a caracterizat pe hotelieri si angajatii acestora ca "smecheri si tunari", dintre care multi lucreaza la negru, si a declarat ca "Litoralul este pata neagra a turismului romanesc". "(..)Sustinem idea ministrului secretar de stat de a pleca de la conducerea ANT si, in acelasi timp, repetam apelul nostru catre primul-ministru si catre presedintele Romaniei de a se implica personal in problematica turismului romanesc. In caz contrar, orice urmas al lui Ovidiu Marian va avea, probabil, aceeasi lipsa de rezultate ca si dansul", afirma Patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), facand referire la afirmatia presedintelui ANT: "Nu mai pot sa fac turism! Sa si-l ia cine vrea sa-l conduca!". ANAT considera ca acum este momentul sa fie selectionata si nominalizata o persoana calificata, care sa coaguleze toate componentele turismului romanesc pentru indeplinirea strategiei de dezvoltare in domeniu.
Munca in zadar
"Ceea ce ma surprinde este ca de fiecare data, in ultimii doi ani, cand un secretar de stat incearca sa prezinte o strategie pentru turism unul este demis iar celalalt isi da demisia. In acest fel, daca nu vine cineva sa continue ceea ce a reusit sa faca Ovidiu Marian, vom avea o strategie coerenta peste multi ani. Ovidiu Marian pleaca intr-o perioada in care ar fi urmat sa inceapa sa se materializeze multe din idei si promisiuni. Turismul patronatul balnear ar fi avut de castigat daca Ovidiu Marian nu si-ar fi dat demisia", ne-a declarat Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear.
Fara sef in plin sezon
Presedintele Federatiei Patronale din Turismul Romanesc (FPTR), Daniel Vasilescu apreciaza ca "activitatea depusa de Ovidiu Marian este cu plus. Pot afirma ca nu este in categoria celor care au trecut ca gasca prin apa pe la acest minister si a lasat ceva in urma". "Imi pare rau ca isi da demisia in plin sezon. Nu este bine ca se tot schimba presedintii ANT, pentru ca de fiecare data urmatorul numit in functie o ia de la zero. Este un semnal negativ transmis turismului international. Degeaba faci o strategie daca nu are cine sa o implementeze", a declarat secretarul general al FPTR, Dragos Raducan.
Pentru numirea noului presedinte al ANT, Tariceanu ar trebui aiba si acceptul asociatiilor din turism, a afirmat Alin Burcea, fost secretar de stat in Ministerul Turismului si presedintele unei mari agentii de turism. Referitor la demisia presedintelui ANT, Burcea a spus ca este "un gest pe care ar fi trebuit sa-l faca mai demult, atunci cand si-a dat seama ca nu stie despre ce este vorba. Probabil ca ar fi trebuit sa faca acest pas cand au protestat pe strazi hotelierii de pe Litoral".
Romania deloc pitoreasca
Romania a fost clar depasita de statele vecine in ceea ce priveste calitatea serviciilor turistice, din cauza infrastructurii rutiere dificile, slabei pregatiri a personalului, hotelurilor invechite si raporturilor inechitabile intre calitate si pret. Romania a fost depasita din punct de vedere turistic de Ungaria, Cehia, Bulgaria, Croatia, Polonia si Slovacia, reusind sa devanseze doar Ucraina si Serbia-Muntenegru, releva Strategia de dezvoltare a turismului din Romania pentru perioada 2007-2013, elaborata de ANT. Documentul mentioneaza si studiile elaborate in cadrul Organizatiei Mondiale a Turismului care releva ca din punct de vedere al raportului calitate-pret, Romania a incetat sa mai fie o piata turistica atractiva, oferta romaneasca fiind relativ limitata, restransa la cateva statiuni si doar la anumite hoteluri, serviciile fiind inferioare celor de pe destinatii concurente, precum Bulgaria, Turcia, Grecia sau Cipru. Strategia pentru turism puncteaza evolutii si tendinte in turismul mondial, obiective strategice si specifice privind dezvoltarea turismului, analiza SWOT a turismului din Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.