Theodor Stolojan ar fi cel mai potrivit prim-ministru pentru integrare si pentru perioada de dupa integrarea Romaniei in UE, se arata intr-un sondaj realizat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie (ATLE), dat ieri publicitatii. Pot
Theodor Stolojan ar fi cel mai potrivit prim-ministru pentru integrare si pentru perioada de dupa integrarea Romaniei in UE, se arata intr-un sondaj realizat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie (ATLE), dat ieri publicitatii. Potrivit cercetarii, 17,1% dintre subiecti opteaza pentru Stolojan, 16,6% pentru Mircea Geoana in timp ce actualul premier este preferat doar de 10,8% dintre cei chestionati (fig.1). Sondajul ATLE a fost realizat prin interviu la domiciliul repondentilor in perioada 22-29 iulie, pe un esantion de 1080 de persoane cu varsta mai mare de 18 ani. Eroarea maxima admisa a rezultatelor este de +/-3%. Totodata, doar 7,9% dintre romani ar sprijini un nou Guvern format din partidele actualei coalitii guvernamentale - PNL, PD, PC si UDMR iar 22,4% cred ca tara ar fi condusa cel mai bine de o majoritate parlamentara PD-PNL in cazul in care Guvernul Tariceanu ar fi demis in urma unei motiuni de cenzura aprobata de Parlament.
Nastase si Vadim afara din politica
Adrian Nastase (37,1%), Corneliu Vadim Tudor (31,2%), Ion Iliescu (30,7%) si Gigi Becali (29,8%) sunt oamenii politici pe care romanii ii vor retrasi din viata politica (fig. 2). Pe locurile imediat urmatoare se afla Calin Popescu Tariceanu (20,9%), Marko Bela (16,7%) si Dan Voiculescu (15,2%). Daca in cazul lui Traian Basescu peste 13% dintre subiecti il vor retras din politica, in privinta lui Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc doar 8,6% si, respectivi 8,2% se pronunta in acest sens. Romanii au cea mai mare incredere ca om politic in Traian Basescu (53%), urmat de Monica Macovei (38%) si Mircea Geoana (37%). De altfel, serviciile de informatii si Justitia sunt in viziunea romanilor principalii vinovati de fuga lui Omar Hayssam. Intrebati pe cine considera vinovat de fuga sirianului, 20,4% dintre romani au indicat serviciile de informatii, 19,3% - Justitia. Urmeaza medicii (13,6) si politia (12,8%), iar presedintele este aratat cu degetul de 10,6% dintre cei chestionati.
Alianta - 42%, PSD - 25%
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 42% dintre romani ar vota cu Alianta PNL-PD, iar 25,3% cu PSD. Potrivit sondajului, 11,6% dintre subiecti ar opta pentru PRM, 6% cu PNG si 5,1% cu UDMR. Cercetarea ATLE arata ca PPCD (PNTCD) ar fi votat de 3,2% dintre alegatori, PC de 2,9% si PIN de 2,4%. Nehotaratii si cei care nu doresc sa voteze reprezinta, potrivit sondajului, un procent de 31% din totalul populatiei cu drept de vot. Daca cele doua partide componente ale ADA ar participa separat la alegeri, 47% dintre sustinatorii Aliantei ar opta pentru PD, in timp ce 35% ar vota cu PNL. Peste 30% dintre romani considera ca alegerile anticipate nu sunt necesare, in timp ce 23% apreciaza ca acestea ar trebui sa aiba loc la sfarsitul anului, 14,9% in primavara anului 2007 si 9% la sfarsitul anului viitor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.