La Havana s-a anuntat ca liderul Fidel Castro a depasit cu bine operatia menita sa stopeze o sangerare interna si ca starea sa este buna. Diagnosticul ramane insa invaluit in mister. ""Am un moral grozav si o stare generala stabila"", si-a asigu

La Havana s-a anuntat ca liderul Fidel Castro a depasit cu bine operatia menita sa stopeze o sangerare interna si ca starea sa este buna. Diagnosticul ramane insa invaluit in mister.

""Am un moral grozav si o stare generala stabila"", si-a asigurat Fidel Castro compatriotii prin intermediul unui nou comunicat de presa. Dat publicitatii in noaptea de marti spre miercuri, dupa interventia chirurgicala care l-a indepartat temporat de putere pe liderul cubanez, textul a avut menirea de a elimina suspiciunile privind un asa-zis deces al presedintelui.
EXPLICATII. ""O evolutie generala a starii de sanatate necesita o perioada de timp"", le-a explicat Fidel cubanezilor. ""Tot ce pot spune este ca situatia se va mentine stabila mai multe zile inainte de a se putea pronunta un verdict. Din punct de vedere al moralului, ma simt perfect si important este ca in tara totul sa mearga si sa continue sa mearga perfect. Tara este pregatita pentru a fi aparata de Fortele armate revolutionare si de popor"", a continuat el, potrivit comunicatului citit la televiziune.
SEMNE DE INTREBARE. In continuare, nici un cuvant despre diagnostic, despre boala care l-a adus pe ""El Lider Maximo"" pe masa de operatie. Castro a facut un apel la intelegerea compatriotilor sai, spunand ca starea sa de sanatate a fost transformata in secret de stat ""din cauza planurilor imperiului american"" si ca acesta este motivul pentru care informarile nu pot fi nici foarte dese, nici foarte complete. Cu toate acestea, lumea medicala din SUA si de peste Ocean se intrece in speculatii. Fiecare expert isi da cu presupusul, sperand ca el sa fie cel care ""nimereste"" boala de care ar suferi liderul cubanez.
IPOTEZE. Varianta cel mai putin probabila este cea a unei tumori, este concluzia mai multor medici consultati de agentia Reuters. Posibilitatile care stau in picioare sunt insa extrem de variate, de la ulcer duodenal la varice esofagiene. O cauza a sangerarii intestinale ar putea fi chiar administrarea in cantitate mare a pastilelor pentru calmarea durerilor. Toti expertii sunt de acord ca interventia chirurgicala asupra unui pacient care maine-poimaine implineste 80 de ani este riscanta si necesita o lunga perioada de refacere.
URARI INEDITE. La Havana, ""portavocea"" mesajelor care indeamna la calm este presedintele Parlamentului, Ricardo Alarcon. ""Momentul despartirii de marele lider este inca foarte departe"", a spus el, citat de BBC. Alarcon i-a indemnat pe cubanezi sa isi vada de viata de zi cu zi ceea ce, potrivit corespondentului postului britanic, se si intampla. Magazinele si birourile functioneaza normal. Doar ca la Havana exista o ingrijorare reala privind sanatatea presedintelui, mai relateaza BBC. ""Deocamdata totul e ca si pana acum, doar ca nu am mai trecut prin asa ceva vreodata. E ca un mic exercitiu prin care sa vedem cum ar arata tara fara Fidel Castro"", este de parere unul dintre cubanezii intervievati in capitala.
Incurajarile si urarile de insanatosire grabnica nu s-au prea inghesuit dinspre cancelariile lumii. O reactie interesanta a venit dinspre Bruxelles. ""CE doreste o refacere rapida a presedintelui Castro si a... democratiei din Cuba, asta e tot ce putem spune"", se arata intr-un comunicat al Executivului european.

CALCULE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.