Un splendid monument al naturii continua sa fie Pestera Muierii. Ramanand si acum cel mai vizitat obiectiv speologic din Romania, Pestera Muierii este situata in Depresiunea Getica a Olteniei, pe teritoriul comunei Baia de Fier. Galeriile s-au format
Un splendid monument al naturii continua sa fie Pestera Muierii. Ramanand si acum cel mai vizitat obiectiv speologic din Romania, Pestera Muierii este situata in Depresiunea Getica a Olteniei, pe teritoriul comunei Baia de Fier. Galeriile s-au format prin carstificarea calcarelor, datorita apei infiltrate din raul Galben.
Numele ii vine din stravechi, cand tara era bantuita de razboaie. In timp ce barbatii plecau la lupta, femeile si copiii se ascundeau in aceasta pestera de navalitori. Descoperita in 1929 si electrificata in 1957, Pestera are o lungime de aproximativ 4 km, din care aproape 1 km este "calcat", anual, de sute de mii de turisti romani si straini. Orga este prima formatiune grandioasa care atrage privirile turistilor, la numai 20 de metri de la intrarea prin gura nordica de acces. Zona abunda in stalactite care captusesc plafonul, sub tavanul impodobit ridicandu-se o maiestuoasa formatiune ale carei reliefuri par veritabile tuburi de orga. Urmand galeria principala, ochiul turistului continua sa fie dezmierdat cu adevarate opere de arta, create in mii de ani doar de natura. Domul mic se aseamana unei cupole gotice, iar Sala Altarului, denumita astfel chiar de vizitatori, "gazduieste" formatiuni spectaculoase, precum "Valul Altarului", "Amvonul" sau "Candelabrul Mare". Pestera Muierii cuprinde chiar si imaginea unui sacrificiu, asa cum il practica omul in urma cu mii de ani. Dantelaria, de o finete inegalabila, data de scurgerile de oxid de fier, poarta numele de Stanca Insangerata. Coloniile de lilieci isi fac veacul in cupola inalta de 17 metri, care emite un sunet ritmat de picaturile de apa, asemanator unui clopotel de argint. In zona Bazinele Mari, plafonul coboara la sub un metru deasupra podelei, facand astfel imposibila parcurgerea, in picioare, a traseului. Aici, Cascadele Impietrite deschid drumul spre alte formatiuni stalagmitice uriase, dar, in acelasi timp, si ciudate, precum: Turcul, Cadana, Mos Craciun, Dropia, Domul Mare sau Uliul Ranit. In Sala Perlelor, tavanul coboara chiar si sub 50 cm, ascunzand locasuri mici, pline cu apa, si numeroase "perle". Dupa Plafonul de Argint, unde tavanul este din nou coborat sub 1 metru, se deschide, grandioasa, Sala Boltilor, unde plafonul este foarte mult ridicat, sprijinindu-se pe arcade semicilindrice.

Acasa la Zamolxe, in Pestera Polovragi


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.